Megjelent a Microsoft Windows Server 2003 R2 verziója

forrás Prim Online, 2005. december 8. 14:29
A Microsoft megkezdte a Windows Server 2003 R2 verziójának gyártását. A Windows Server 2003 Service Pack 1 operációs rendszer frissítését jelentő Windows Server 2003 R2 a felhasználók számára további értéket képviselő új szolgáltatásokat tartalmaz a kirendeltségek, az identitás- és a hozzáférés-kezelés, a virtualizáció, az adattárolás és a webes platformok területén. A termék 60 napon belül általánosan elérhetővé válik a vásárlók számára.
Bob Muglia, a Microsoft kiszolgálók és eszközök részlegének felelős alelnöke szerint a Windows Server 2003 R2 verzió komoly előrehaladást jelent azon az öt területen, amelyen - a Microsoft ígéretei szerint - a Windows Server rendszerek alapvető fejlődést fognak jelenteni az elkövetkező öt-tíz év során az ügyfelek infrastruktúrájában. Muglia egyúttal számos terméket és iparági megállapodást is bejelentett a Windows Server termékekkel kapcsolatban.

Megfelelő kiszolgáló a megfelelő feladatra: a kirendeltségek kezelésének egyszerűsítése


Az Egyesült Államokban az x86 alapú kiszolgálók telepítéseinek közel 25 százalékát a szervezeti központokhoz csatlakozó távoli helyszínek adják. Ezek többnyire Windows infrastruktúrára épülnek. Az ilyen irodák rendszerint extra erőforrásokat és felügyeletet igényelnek annak érdekében, hogy a központ szolgáltatásaival azonos színvonalú teljesítményt nyújtsanak. A Windows Server 2003 R2 verziója a gyorsabb adatreplikáció és a fejlett tömörítési technológiák révén segít megoldani a távolsági hálózatok sávszélességével és a korlátozott informatikai erőforrásokkal kapcsolatos problémákat a távoli vállalati kirendeltségek számára, így az ott elhelyezett kiszolgálók jobb teljesítménnyel működhetnek, javítva ezzel a munkatársak hatékonyságát is.

"Becsléseink szerint a Windows Server 2003 R2 verziójával, a kiszolgálók kieséséből adódó állásidő megszűnésével körülbelül 240 000 dollárnyi veszteség küszöbölhető ki" - mondta Craig Fletcher, az Egyesült Államokban 76 kirendeltséggel működő nemzetközi tervező- és építőipari cég, az ARCADIS informatikai üzemeltetési vezetője. "Vállalati szinten, a biztonsági másolatok készítése révén nyerhető költségmegtakarítás a becslések szerint meghaladhatja az évi 222 000 dollárt."

Önmagukat kezelő dinamikus rendszerek: virtualizáció és WS-Management

A virtualizáció kulcsfontosságú technológiát jelent az informatikai részlegek számára az infrastruktúra fizikai korlátainak legyőzésében, a szolgáltatások könnyebb bevezetésében és az üzleti igényekre jobban reagáló dinamikus rendszerek megvalósításában. A Windows Server 2003 R2 verzióját a Microsoft Virtual Server 2005 R2 termékkel együttesen megvalósítva olyan gazdaságos virtualizációs platform alakítható ki, amely az ügyfelek számára a kiszolgálók összevonásával, az örökölt alkalmazások áttelepítésével, a katasztrófa utáni helyreállítással, illetve a szoftverek tesztelésével és fejlesztésével teszi lehetővé az üzemi hatékonyság fokozását.

A virtualizációs technológiák elterjedésének támogatására a Microsoft októberben bejelentette, hogy a Windows Server 2003 R2 Enterprise Edition változat licence lehetővé fogja tenni az ügyfelek számára, hogy külön költség nélkül akár négy virtuális szervert futtassanak egyetlen fizikai kiszolgálón.

A Dell bejelentette, hogy ügyfelei számára a Dell PowerEdge kiszolgálókhoz együtt kínálja a Virtual Server 2005 R2 és a Windows Server 2003 Enterprise Edition termékeket.

"A virtualizáció kulcsfontosságú technológia a méretezhetőség és az összetett adatközpontok megvalósíthatósága szempontjából" - mondta Paul Gottsegen, a Dell nemzetközi vállalati marketingért felelős alelnöke. "A Dell a virtualizációs technológiák széles körű elterjedésének érdekében a teljes Windows Server és Virtual Server csomagot kínálja ügyfelei számára, amely tartalmazza PowerEdge 2800 kiszolgálónkat, a MicrosoftVirtual Server 2005 R2 terméket és a Windows Server 2003 R2 operációs rendszert - mindezt előre csomagolva, teljes virtualizációs platformként, jelentős árengedménnyel."

A Windows Server 2003 R2 verziója a WS-Management használatát is támogatja. A WS-Management olyan webszolgáltatás-specifikáció, amely a felügyeleti információk hozzáféréséhez és kommunikációjához egységes módszert biztosítva tudja elősegíteni az informatikai felügyeleti tevékenységek költségének csökkentését, illetve egyszerűsítését.

A HP 2006-ban új Integrated Lights-Out 2 (iLO 2) felügyeleti processzorának továbbfejlesztésével lehetővé teszi a HP ProLiant kiszolgálók folyamatos távfelügyeletét és irányítását a WS-Management használatával, a kiszolgáló bekapcsoltságától, illetve az operációs rendszer állapotától függetlenül. Ez az új, sávon kívüli támogatás a Windows Server 2003 R2 verziójában a WS-Management specifikáció már korábban ismertetett, sávon belüli támogatását egészíti ki.

Univerzális elosztott tárolás: hatékony tárolókezelés

A Windows Server 2003 R2 verziója olyan új tárolókezelési eszközöket tartalmaz, amelyek segítségével az ügyfelek jobban kezelhetik a tárolóeszközök kihasználtságát, figyelhetik és szabályozhatják a lemezterület használatát, a kiszolgálókon le tudnak tiltani bizonyos típusú fájlokat, illetve egyszerűen tudják konfigurálni és üzembe helyezni az iSCSI vagy Fibre Channel technológiájú tárolóhálózatokat (SAN).

A mai napon elindult a Windows Storage Server 2003 R2 gyártása is, amely a Windows Server 2003 R2 verzión alapul. A dedikált fájl- és nyomtató-kiszolgáló termék új szolgáltatásai közé tartozik az egypéldányos tárolás, a teljes szöveges keresés, illetve a dokumentumok kezeléséhez a Windows Sharepoint Services technológiával működő együttműködés beépítése. 2006 első felében az OEM-gyártók, többek között a Dell, a HP, az Iomega, a LeftHand Networks és a Tacit Networks megkezdi a Windows Storage Server 2003 R2 verziójával ellátott NAS-termékek szállítását.

A Standard Performance Evaluation Corporation nonprofit tesztszervezet új mércét jelentő, 22,416 pontos eredményt tett közzé az NFS fájlrendszeren végzett, négyprocesszoros HP ProLiant Storage Server hardveren futó Windows Storage Server 2003 R2 Enterprise Edition rendszer mérésére vonatkozóan. A HP hardvermegoldásai a Windows Storage Server 2003 R2 rendszerrel párosítva az NFS-hez képes jobb teljesítményt képesek elérni, mint a speciális alkalmazásokhoz, például a számítógéppel segített tervezésnél használt, drágább egyedi NAS-megoldások. A Windows Server 2003 rendszer már korábban vezető helyet szerzett a gyakrabban használt CIFS/SMB protokoll alkalmazásával elérhető fájlkiszolgálói teljesítmény terén.

"A HP a Windows alapú hálózati tárolás piacvezetője, a tárolókezelés további fejlesztése, a felhasználók számára még jobb használhatóság érdekében pedig most kihasználjuk a Windows Server 2003 R2 verzióban rejlő továbbfejlesztéseket is" - közölte Duncan Campbell, a HP StorageWorks marketingért felelős alelnöke. "A HP ProLiant Storage Server és a ProLiant Data Protection Storage Server termékeket a tervek szerint 2006 tavaszára integráljuk az R2 verzióval, így a HP NAS-termékei továbbra is egyszerű, könnyű használhatóságot biztosító és gazdaságos megoldást jelentenek az ügyfelek számára."

Teljeskörűen összekapcsolt rendszerek


A Windows Server 2003 R2 verziója segítséget nyújt az ügyfelek számára, hogy a vállalati infrastruktúrát kisebb fejlesztési és felügyeleti költségekkel terjesszék ki a webre. A Windows Server 2003 R2 verziójában a felhasználók első alkalommal jutnak hozzá a .NET-keretrendszer 2.0 verziójához, illetve az ASP.NET 2.0 verziójához, amelyek a Windows SharePoint Services és az IIS 6.0 technológiákkal biztonságos, megbízható, jól méretezhető és könnyen felügyelhető webes platformot alkotnak.

A comScore Media Metrix szerint az oldalmegjelenítések szempontjából 2005 októberében harmadik helyezett MySpace.com szabadidőportál drámai teljesítménynövekedést ért el az ASP.NET 2.0 rendszerarchitektúra alkalmazásával. A Windows Server 2003 x64 Edition rendszerrel és az IIS 6.0 technológiával működő webhely egyidejűleg 1,1 millió felhasználót szolgál ki, és naponta 1,25 milliárd hirdetési letöltést biztosít, ez megközelítőleg az egyesült államokbeli hirdetési forgalom 15%-t jelenti. Emellett a MySpace.com hetente 1 millió új felhasználót szolgál ki az általuk feltöltött tartalommal együtt: ez napi 50 gigabájtnyi zenefeltöltést és másfél millió feltöltött képet jelent.

A Windows Server 2003 R2 verziója többplatformos szolgáltatások teljes körét biztosítja a Windows és a UNIX alapú környezetek kapcsolatának biztosítása céljából. Az informatikai szakemberek ezekre a szolgáltatásokra támaszkodva a számukra már ismerős, UNIX alapú eszközöket és alkalmazáskódot átvihetik a Windows platformra, továbbá többplatformos hitelesítési, fájlmegosztási és identitáskezelési szolgáltatásokat valósíthatnak meg. Ennek eredményeként az ügyfelek UNIX-alkalmazásokba tett befektetései értékállók maradnak, a UNIX-kódot Windows alapú technológiákkal frissíthetik, és nem kell időt és erőforrásokat fordítaniuk az alkalmazások újraírására.

Biztonságos hozzáférés bárhonnan: az identitás- és hozzáférés-kezelés egyszerűbbé tétele


A Windows Server 2003 R2 verziója az identitáskezelés belső és külső együttműködés céljából történő kiterjesztéséhez olyan technológiákat tartalmaz, mint az ADFS (Active Directory Federation Services - Active Directory föderatív szolgáltatások), az ADAM (Active Directory Application Mode - Active Directory alkalmazásmódú szolgáltatás) és az Identity Management for Unix (identitáskezelés UNIX rendszerekhez). Ennek eredményeképpen az ügyfelek biztonságos módon tudnak együttműködni partnereikkel, könnyebben tudják teljesíteni az előírásokat, az egyszeri bejelentkezés révén javul az informatikai rendszerek és a végfelhasználók hatékonysága, továbbá a szabványos webszolgáltatások alkalmazásával javul a heterogén rendszerek együttműködési képessége. Külső gyártók is megkezdték az ADFS technológiával való együttműködés fejlesztését, hogy Active Directory alapú identitáskezelési szolgáltatásaik lehetővé tegyék az egyszeri webes bejelentkezést és a föderatív identitáskezelést.

  • A Centrify, a Ping Identity és a Quest Software az ADFS alapú hitelesítést nem Windows alapú platformokra is kiterjesztik, így extranetes vagy a megbízható partnerek számára biztosított alkalmazásokhoz is használható a föderatív jellegű egyszeri bejelentkezés.
  • A BMC Software, a CA, az IBM, az Internet2 és más szervezetek is beépítik meglévő extranetes hozzáférés-felügyeleti és föderatív identitáskezelési megoldásaikba az ADFS technológiával való együttműködést, így a Windows rendszerbe történő bejelentkezés biztosítja az ezen megoldásokkal védett alkalmazásokhoz is az egyszeri bejelentkezés lehetőségét.
  • Alkalmazásaikba olyan cégek is beépítik az ADFS támogatását, mint a Citrix és az IntelliSafe, hogy a Windows Server szolgáltatásaira építve több tartományban is biztosítható legyen az egyszeri bejelentkezés és a föderatív identitáskezelést.
  • Összességében több mint 30 szoftvergyártó, hardvergyártó és megoldásszállító már elkötelezte magát, hogy termékeivel és megoldásaival a Windows Server 2003 R2 verziójára támaszkodik, illetve azt támogatja.
Kulcsszavak: Microsoft szerverszoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50