Fertőzött e-maileket küldhet szét PC-inkről az Opnis féreg legújabb variánsa

forrás Prim Online, 2006. október 20. 18:04
Az először május elején megjelent Worm.Opnis család tegnap hajnalban felbukkant újabb variánsa, a Worm.Opnis.EM e-mail üzenetek tömörített mellékleteként terjed és két fájlkiterjesztéssel próbálja megtéveszteni a gyanútlan felhasználót. Futtatását követően a féreg további kártékony programokat próbál meg letölteni egy előre meghatározott webhelyről. Ennyivel azonban nem éri be, ugyanis a már fertőzött gépen további e-mail címek után kutat és ezekre továbbküldi magát. Az elmúlt 24 óra alatt mintegy 30 különböző, de romboló hatásukat tekintve egymáshoz hasonló variánst azonosítottak – adta tudtul sajtóközleményében a VirusBuster.
Trojan.Opnis.EM egy fertőzött email üzenettel érkezik a felhasználó levélfiókjába. Az üzenet minden esetben egy 11 kbájt hosszú, exepackerrel tömörített mellékletet hordoz - rendszerint egy adott listából generálódó megtévesztő névvel és félrevezető, kettős kiterjesztéssel. Maga a féreg egy Windows PE EXE típusú fájl, melyet a UPX segítségével tömörítettek össze.

Miután a gyanútlan felhasználó lefuttatja a programot, a féreg átmásolja magát egy 10 betűből álló, véletlenszerű névvel a Windows rendszer könyvtárába. A Windows rendszerleíró adatbázisában (Registry) pedig olyan bejegyzéseket hoz létre, amivel automatikusan lefuttathatja magát a rendszer minden egyes indításakor. Ezt követően a weben keresztül kapcsolatba lépni a http://www6.vedasetionkderun.com/ webhellyel és megpróbál erről a címről további kártékony állományokat letölteni. Emellett a helyi gépen fertőzhető email címek után kutat az összes elérhető merevlemezes meghajtón, végezetül, kapcsolódik a levelező szerverhez, és továbbküldi magát magát a megtalált címekre.

A levelek Tárgysora (Subject) egy listából véletlenszerűen generálódik, például:
"Good Day",
"Server Report",
"hello",
"picture",
"Status",
"test",
"Error",
"Mail Delivery System",
"Mail Transaction Failed".


Hasonlóképpen a melléklet állományok elnevezése is változó lehet, például:
"test.log.bat"
"readme.elm.exe"
"docs.txt.scr"

Jól látható, hogy a fájl minden esetben egy megtévesztő, a melléklet lefuttatását biztosító második fájlkiterjesztéssel is rendelkezik.

A levél törzsében az alábbi szövegek jelenhetnek meg:
"Mail transaction failed. Partial message is available"
"The message cannot be represented in 7-bit ASCII encodingand has been sent as a binary attachment"
"The message contains Unicode characters and has been sentas a binary attachment."

A féreg eltávolítása a VirusBuster antivírus termékeivel, a már futó folyamat leállításával, az állomány törlésével, valamint a regisztrációs bejegyzés törlésével lehetséges – javasolja Szappanos Gábor a VirusBuster víruslabor vezetője.

A Worm.Opnis.EM féreg eltávolításával kapcsolatos részletesebb információ a http://www.virusbuster.hu/hu/viruslabor/leirasok/opnis.em internetes oldalon olvasható.
Kulcsszavak: VirusBuster vírus

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50