A Wikipedián terjesztenek vírust hackerek

Milkovits Gábor, 2006. november 4. 16:37
Cseles hackerek a Wikipedia online enciklopédián egy olyan szócikket helyeztek el, amely vírust tartalmazó oldalra irányítja a gyanútlan felhasználót.
A Wikipedia német kiadásában található megtévesztő szócikk a Blaster féreg egy új verziójának felbukkanásáról tudósított, és egy állítólagos javítófolthoz vezető linket is tartalmazott, ez azonban éppen hogy maga a vírusprogram. A lexikon szerkesztői azóta eltávolították a szóban forgó veszélyes szócikket, ami a gyorsaság miatt mindenképpen pozitívumként értékelhető.

A rossz a dologban Graham Cluley, a vírust felfedező Sophos vezető tanácsadója szerint az, hogy az ilyen megoldások alkalmasak egyes vírus- és spamszűrők megkerülésére, mivel az adott e-mailek legitim linket tartalmaznak. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a hackerek akciói tovább ronthatják a Wikipedia és a hasonló nyílt projektek megítélését, amit az utóbbi időben több megtévesztő vagy elferdített információt tartalmazó szócikk megjelenése is aláásott. A Wikipedia azóta fokozottabb ellenőrzést vezetett be a megjelenő tartalmak felett, amit a mostani gyors reagálás is bizonyít.
Kulcsszavak: vírus Wikipedia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50