Biztonságban a digitális családi fotóalbum

Speciális flash-adatmentés a Kürttől

forrás Prim Online, 2006. november 21. 13:26
A Kürt egyedülálló technológiái segítségével harmadik éve oldja meg a rohamosan terjedő flash memóriák adatvesztési problémáit. (Ilyen adattároló található többek között a digitális fényképezőgépekben, az MP3 lejátszókban és az ún. pen drive-okban.) A cég az elsők között kezdte vizsgálni a fiatal technológia képességeit és dolgozta ki saját módszerét, amely lehetővé teszi a fizikailag sérült, hagyományos eljárásokkal menthetetlen flash adattárolók mentését is. A folyamatos hazai fejlesztések lehetővé teszik, hogy a cég, magyarországi központja mellett, német és osztrák leányvállalatainál is tudjon megoldást kínálni gyakorlatilag bármelyik gyártó egyedi felépítésű eszközeire is.
A Kürt már felkészült a jövőben várhatóan nagy számban elterjedő ún. flash disk-ek adatmentésére is.

Az elmúlt néhány évben világszerte robbanásszerűen megnőtt a flash memóriát alkalmazó adattárolók felhasználása. Egyetlen év alatt (2002), csak a digitális kamerák piaca a duplájára emelkedett, és a szakemberek jóslatai szerint 2008-ig még további 15-20%-os forgalomnövekedésre számíthatunk. A flash memóriák gyors elterjedését jól mutatja a Kürt Zrt.-hez beérkezett éves adatmentések aránya is:

Év
Adatmentések száma (db/év Adatmentésből flash adatmentés (%) Adatmentésből flash adatmentés (db)
2004 2000 4 80
2005 2200 10 220
2006 2600 15 390

Ezek a számok ösztönözték a cég szakembereit arra, hogy – a világon az elsők között – a lehető legalaposabban ismerjék meg a még fiatalnak számító technológia képességeit. A Kürt adatmentési üzletága 2 éves kutatómunka keretében vizsgálta a flash memóriák meghibásodásának okait, és szakembereik meglepő eredményekre jutottak az ilyen típusú adattárolók megbízhatóságát és írhatóságát illetően.

A flash technológiájú memóriák elterjedését segítette az az általános vélekedés, miszerint ezek biztonságosabbak, mint a merevlemezek, mert nincs bennük mozgó alkatrész. Tehát ütésállóbbak is, és kisebb a meghibásodásuk esélye. Az elmúlt években a cég laboratóriumaiba érkezett adattárolók vizsgálata során megállapították, hogy ez a mítosz nem teljesen igaz. A Kürt kutatómunkája során kiderült: a mozgó alkatrészek helyett itt az írási művelet technológiai sajátosságai miatti anyagfáradási tulajdonságok növelik az adatvesztés esélyét, tehát a merevlemezekhez (HDD) hasonlóan a flash memóriák meghibásodási okai is nagyrészt (60%) fizikai jellegűek.

A Kürt másik, gyakorlati szempontból még lényegesebb megállapítása: a flash memória NEM alkalmas munkatárként való használatra. Vagyis nem lehet folyamatosan háttértárként alkalmazni a számítógépen végzett munka közben, mert a sok írási művelet következtében gyorsan elhasználódik. Az ebből következő korlátozott számú írhatóság a flash memóriák egyik legnagyobb problémája. Szinte mindig az írási művelettel leggyakrabban igénybe vett memóriarészek hibásodnak meg először, például a memóriachip adminisztrációs területe, ahol sokszor abban az esetben is írási műveletek zajlanak le, amikor ténylegesen nem történik adatmozgás.

„Jobb a helyzet fényképezőgépek, MP3 lejátszók esetében, mert ezekben jóval ritkábban történik írási művelet. A flash memóriát adatok átvitelére és mentések készítésére is használhatjuk, de a nagyobb biztonság érdekében legyen több másolatunk, és arra is legyünk figyelemmel, hogy az adatok biztonságosan csak 2-3 évig maradnak meg benne” – figyelmeztet Szekeres Gábor, a cég adatmentési üzletágának igazgatója.

A Kürt Csoport – fenti tapasztalatainak birtokában – kidolgozta azt a technológiát, amely lehetővé teszi a fizikailag sérült, és így hagyományos módszerekkel menthetetlen flash adattárolók mentését. Az egyedülálló módszer segítségével a szakemberek – figyelmen kívül hagyva a flash tárolók különböző típusainak eltérő felépítését és működését – közvetlenül a memóriachipekből olvassák ki a tárolt tartalmat. Az így kinyert adathalmazt egy szintén Kürt fejlesztésű visszafejtő eljárással varázsolják ismét értelmezhetővé más szoftveralkalmazások számára. Így a Kürt technológiája nemcsak a ma használatos flash-eszközök szinte valamennyi adatvesztési problémáját képes orvosolni, de felkészült a várhatóan hamarosan nagy számban elterjedő több tíz gigabájtos flash disk-ek (nagy tárolókapacitású, flash technológiát használó adattárolók) adatmentésére is.

A flash technológia még olyan fiatal, hogy jelenleg nincsenek szabványszerű adattárolási szabályai. Ezek a változó struktúrák követelik meg a folyamatos fejlesztéseket, a speciális igények pedig a személyre szabott megoldásokat. Az egyedi gyártók struktúráira is megoldást kínáló információbiztonsági cég mérnökei folyamatos workshopok keretében osztják meg tapasztalataikat egymással. A Kürt szakemberei havi rendszerességgel utaznak egyik központjukból a másikba, hogy az újabb és újabb technológiák a magyar főhadiszálláson kívül minden leányvállalatnál (Németország, Ausztria) – a fejlesztést követően a leghamarabb – alkalmazhatók legyenek.

A speciális szolgáltatást átlagosan egy nap alatt végzik el a cég szakemberei. Az eddigi árak – 1 GB 25 ezer forint+áfa – csökkenését jelzi, hogy december elsejétől ez az összeg már 2 GB memória mentésére lesz elég. A technológia sikeressége eléri az igen jó aránynak számító 75%-ot
Kulcsszavak: Kürt

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14