Korlátozott internethasználat a BKV-nál a kémprogramok után

forrás Prim Online, 2008. június 10. 12:54

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a Sunbelt Threat Research Center 2008 májusában is megjelentette toplistáját a májusban legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról. Az elmúlt hónap kétségtelenül legnagyobb magyar vonatkozású kémprogramhírét a BKV hálózatában talált kártékony szoftverek jelentették. Az eset után a sajtó többször is kikérte a Sunbelt Software véleményét az ügyről.

Régi ismerősök a májusi toplistán

A 2008. április toplista újdonságaihoz képest helyreállt a „rend”: a toplistára visszatértek a korábban már jól ismert fertőzéseket okozó káros alkalmazások. Az első két hely szereplője változatlan: a hamis biztonsági riasztásokat adó Trojan.FakeAlert, a felnőtt tartalmak lejátszáshoz szükséges Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec, ugyanakkor újdonság az Rbot dobogós helyezése és a NewMediaCodec gyors terjedése. Rajtuk kívül tavalyi reklámprogramok és kémprogramok kerültek vissza a toplistára: az 5. helyen a Virtumonde majd a CWS.DesktopHijack, a 8. helyet a januárban megjelent Trojan.in-t-e-r-n-e-t érdemelte ki. Ezt két új kémprogram követi, köztük az SDbot térnyerése szembetűnő: akár a felhasználó teljes képernyőjét is továbbítani képes kémprogram az Rbot-hoz hasonlóan széles arzenált ad a bűnözők kezébe a fertőzött számítógépen. Május során azonban elsősorban a különféle hirdetéseket megjelenítő programok által okozott fertőzések számának növekedése figyelhető meg, ami „üdítő” kivételt jelent az áprilisi kémprogram-invázió után.

BKV: fordítva a lovon

Az elmúlt hónap kétségtelenül legnagyobb magyar vonatkozású kémprogram-hírét a BKV hálózatában talált kártékony szoftverek jelentették. Az eset után a sajtó többször is kikérte a Sunbelt Software véleményét az ügyről. Először is, az egyik legnagyobb „hozománynak” az tekinthető, hogy a sajtó felkapta a hírt, s ma már talán lényegesen többen vannak tisztában a kémprogram fogalmával és az általa okozható károkkal. A megnyilatkozásokból ugyanakkor az is kiderül, hogy nagyon kevesen veszik komolyan ezt a fenyegetést, egyúttal teljes a fogalmi káosz. A BKV ugyanis nem hozta nyilvánosságra, hogy mely kémprogramokról van szó, így azt sem lehet tudni, hogy adott esetben néhány „ártalmatlan” kéretlen hirdetést, pop-upot megjelentető reklámprogramról, vásárlásra ösztönző hamis biztonsági szoftverről, rootkitről, vagy valós, hátsó ajtót nyitó kémprogramról van szó, amellyel valóban adatokat – esetlegesen egyes személyek közti levelezést – lehetne illegálisan eltulajdonítani. Arról sincs hír, hogy a programokat egy, vagy több gépen, vagy szerveren találták-e a rendszergazdák. „Igazán valószínűtlennek tartjuk, hogy kémprogramok segítségével került volna ki levelezés a BKV rendszeréből” – mondja Bódis Ákos, a Sunbelt Software magyarországi képviseletének vezetője.

Tény az is, hogy a BKV által az ügyben hozott intézkedések szakmailag indokolatlanok. Így például feleslegesen korlátozták a dolgozók internet-hozzáférését, illetve az elérhető weblapok körét. A letöltések tiltása ésszerű ugyan, ám a leghatékonyabb megoldás nem a felhasználók munkavégzésének és internethasználatának korlátozása, hanem a megfelelő kémprogram-védelem megvalósítása. Az antivírusok többsége egyáltalán nem, vagy csak korlátozott mértékben kínál megoldást, ezért a különálló kémprogram-eltávolító használata alapvető fontosságú egy ekkora szervezet életében. A valós idejű kémprogram-adatbázis frissítéssel működő biztonsági szoftverek könnyen biztosíthatják a betörések meggátolását, illetve a kémprogramok telepítés előtti azonosítását és eltávolítását. Az is tény, hogy a kémprogramokkal egy BKV-méretű szervezetben csak elenyésző kárt lehet tenni, a több ezer számítógép között véletlenszerűen lehet értékes adatokhoz jutni. Egy azonban biztos: a BKV kémprogram-elleni védelme nem teljes, s talán ma már több cég látja: a kémprogramok által jelentett fenyegetettség és kár nem feltétlenül merül ki az adatok illetéktelen kezekbe jutásával, lényegesen több kárt okozhat a cég hírnevén elszenvedett csorba.

A legfertőzőbb kémprogramok és káros alkalmazások 2008 májusában:


1. Trojan.FakeAlert (trójai)
A kémprogram tipikusan a tálcáról felugró tájékoztató ablakokban hívja fel a felhasználó figyelmét számítógépe fertőzöttségére, és megpróbálja rávenni a gyanútlan felhasználót különböző rosszindulatú, biztonsági programnak álcázott szoftverek, például ál-antivírusok feltelepítésére.

2. Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec (trójai letöltő)

A káros alkalmazás általában felnőtt tartalmú honlapokon az egyes videók lejátszásához szükséges Windows Media Player bővítményként tünteti fel magát, valójában viszont további káros alkalmazásokat és kémprogramokat tölt le a felhasználó számítógépére. A Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec a háttérben letölt és feltelepít olyan rosszindulatú, biztonsági szoftvereknek álcázott kémprogramokat, mint a SpywareQuake, a SpyFalcon vagy a WinAntivirusPro, amik később újabb és újabb károkozók letöltéséhez vezetnek.
A Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec fertőzésnek olyan változata is ismert, ami hátsó ajtót nyit a felhasználó számítógépén, így a programírók távolról átvehetik az irányítást a számítógép felett, és azt különböző illegális tevékenységekre használhatják fel.

3. Backdoor.Rbot (hátsó ajtó, rootkit)

A Backdoor.Rbot, nevének megfelelően tökéletes robotot varázsol a számítógépből, miután egy botnet (vagyis robot-hálózat) részeként a legkülönfélébb illegális tevékenységekben vehet részt. A botnetek felelősek a spam áradat jelentős részéért, míg hálózati támadásokra, kiszolgálók lebénítására vagy további károkozók terjesztésére is sokszor alkalmazzák őket.
Az Rbot variánsok sokféle feladat elvégzésére képesek, például a fertőzött számítógépen jelszavakat, szoftverlicenceket és egyéb személyes adatokat is össze tudnak gyűjteni, hogy azokat később átadják a bűnözők számára. Más Rbotok képesek antivírusokat kikapcsolni és csökkenteni a számítógép védettségét, míg legújabb változatai már az FU kernel-módú rootkitet felhasználva a Windows, a felhasználó és sok biztonsági szoftver számára is teljesen láthatatlanná válnak.

4. Trojan.NewMediaCodec (trójai)

A New Media Codec trójai alkalmazás a Zlob.Media-Codec családhoz hasonlóan Windows Media Player frissítésnek tünteti fel magát, és tipikusan felnőtt tartalmú videók lejátszásakor kér engedélyt a felhasználótól a „frissítés” elvégzésére. Telepítését követően a kérdéses videó általában megtekinthetővé válik, viszont a trójai alkalmazás a háttérben azonnal elkezd különböző kémprogramokat és további károkozókat letölteni a gyanútlan felhasználó számítógépére.

5. Virtumonde (reklámprogram)

A Virtumonde felugró ablakokban különböző kéretlen reklámokat jelenít meg, a háttérben pedig további károkozók letöltésére, és különböző összegyűjtött adatok elküldésére is képes. A fertőzést általában nehéz eltávolítani, több módszerrel is próbál a kémprogram-eltávolítók ellen küzdeni.

6. CWS.DesktopHijack (reklámprogram)

Az Internet Explorerbe beépülő program megváltoztatja a kezdőlap beállításait, saját toolbart telepít és hamis biztonsági szoftverek hirdetéseit jeleníti meg. A programot kifejezetten nehéz eltávolításáról híres, amivel több biztonsági szoftver sem boldogul.

7. Trojan.Unclassified.gen (hasonló trójai programok)

A Trojan.Unclassified.gen kategóriába olyan trójai alkalmazások tartoznak, amelyeket a CounterSpy felismer, de egyenkénti elnevezésükre és elemzésükre még nem került sor. A kategória több hasonló fertőzést tartalmaz.

8. Trojan.in-t-e-r-n-e-t (trójai)
A januárban megjelent károkozó eszközmeghajtóként telepítődik a számítógépre, és folyamatosan szemmel tartja a látogatott weboldalak címeit. Az összegyűjtött listát rendszeresen távoli szerverekre küldi el, míg újabb változatait különböző internetes csalásokra is felhasználják.

9. Hyperlinks Rotator (reklámprogram)
A reklámprogram különböző hirdetéseket jelenít meg felváltva a felhasználó számítógépén. Általában az Internet Speed Monitor nevű alkalmazás telepítésére veszi rá a felhasználót, de lényegében mindegy, melyik reklámablakra kattintunk, az legtöbbször további károkozók telepítéséhez vezet.

10. Backdoor.SDbot (hátsó ajtó)

Az Rbot hátsó ajtóhoz hasonlóan működő SDbot szintén arra alkalmas, hogy a felhasználó számítógépét távirányíthatóvá tegye a bűnözők számára, ez esetben is a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül. Az SDbot miután beépül a rendszerbe, csatlakozik egy IRC kiszolgálóhoz ahol az illegális gépek hálózatát irányító botmaster számára számtalan lehetőséget kínál: képes kikapcsolni antivírusokat, frissíteni önmagát, hálózati támadásokat indítani vagy kémkedéshez a teljes képernyő képét és az összes billentyűleütést is továbbíthatja a bűnözők számára.

  • A Sunbelt havi kémprogram-összesítőjét lehetővé tevő ThreatNet hálózathoz bárki csatlakozhat, hiszen elég letölteni a www.sunbelt.hu honlapról a CounterSpy kémprogram-eltávolító ingyenes próbaváltozatát, s a program automatikusan összegyűjti a számítógépet ért fertőzéseket – egyúttal megtisztítja a merevlemezt a kémprogramoktól, ami gyorsabbá és újra biztonságossá teheti a számítógépet.
Kulcsszavak: Sunbelt security vírus

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Az AGON by AOC bővíti az új G4 gaming termékcsaládot

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája – bemutatja a G4 sorozat legújabb tagjait az elismert AOC GAMING portfólióból, a 23,8 hüvelykes (60,5 cm) 24G4XE és a 27 hüvelykes (68,6 cm) 27G4XE modelleket. Az idén bemutatott, formabontó, lopakodó repülőgépek által inspirált dizájnnal rendelkező új G4 sorozat, a 24G4X és 27G4X állítható magasságú Full HD modellekkel, valamint a QHD Q27G4X modellel, már elérhető a piacon.

2024. május 16. 11:32

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59