Sophos: a legtöbben nem ügyelnek PC-jük biztonságára

Milkovits Gábor, 2008. június 26. 21:40

A Sophos friss teszteredménye alapján a vizsgált számítógépek 81 százalékán vagy a tűzfalat és az antivírus-programot kapcsolták ki, vagy pedig nem telepítették a biztonsági frissítéseket.

A Sophos 583 otthoni és munkahelyi számítógépet vizsgált 40 napon keresztül a világ több pontján és 51 százalékukon volt kikapcsolva a tűzfal. Ezt általában azért csinálják a felhasználók, hogy így nagyobb sebességgel tudjanak letölteni a P2P fájlcserélő hálózatokról, sok cégnél pedig a tűzfal eleve letiltja ezt a tevékenységet, így a letölteni kívánó dolgozók mindenképpen kikapcsolják. Emellett a gépek 15 százalékán lejárt vagy kikapcsolt antivírus-szoftvert találtak, ami egyrészt annak a következménye, hogy a forgalmazók többnyire valamilyen fizetős vírusirtóval adják el a PC-ket, a felhasználók egy része viszont nem frissít pénzért, de nem is telepít helyette ingyenes alkalmazást, másrészt pedig szintén a letöltések gyorsítása áll a háttérben.

A jelenségre különbözőképpen reagálnak a szakemberek és a felhasználók: az informatikusok álláspontja szerint a biztonsági funkciók kikapcsolása vagy elhanyagolása éppen oda vezethet, hogy a gépet végletesen lelassítja, a bizalmas információt pedig veszélyezteti egy-egy rosszindulatú program. A felhasználói vélemények viszont arról árulkodnak, hogy az antvírus-programok sokszor megbízhatatlanok, a tűzfalak és a biztonsági frissítések pedig igen gyakran ellehetetlenítik egy vagy több alkalmazás működését és a normális helyzet csak bonyolult macera árán állítható helyre.

Kulcsszavak: Sophos security vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36