Új architektúrára épülő proaktív vírusvédő csomag

Kovács Attila, 2008. szeptember 23. 15:11

Bódis Ákos, a hazai disztribútor Yellow Cube Kft. ügyvezetője mai sajtótájékoztatóján mutatta be az amerikai Sunbelt Software cég új biztonsági szoftverét. A CounterSpy utódjának számító, VIPRE (Virus Intrusion Prevention REmediation) névre keresztelt program új keresőmotorjának köszönhetően kiváltja az önálló antivírust és a kémprogram-eltávolító szoftvereket.

A CounterSpy kémprogram-adatbázisára támaszkodik, amely mintegy 10 millió kártevőt tartalmaz, ezzel a világ egyik legnagyobb károkozó adatbázisa. A program új, proaktív vírusirtó motorja szakít a klasszikus védelmi megoldások felépítésével és teljesen új emulációs, illetve viselkedés-elemző eljárásokat alkalmaz. Egyéni felhasználók és vállalatok számára egyaránt elérhető, két különálló antivírus és antispyware program licencénél kedvezőbb árával is kitűnik.

A VIPRE felhasználói felülete is egyszerű és felhasználóbarát, a program szinte teljesen a háttérben végzi a munkát, s csak a legszükségesebb alkalmakkor jelenít meg üzeneteket a képernyőn. Sunbelt a VIPRE fejlesztése során számos új megoldást alkalmazott. A fejlesztők szeme előtt a sebesség növelése lebegett. A program az ellenőrzés során villámgyorsan be tudja azonosítani a kártevőket. Az új adatbázis-szerkezettel a napi 3-4-szeri frissítés is csak másodperceket vesz igénybe. A VIPRE új fejlesztésű víruskereső motorja a gyanús, ám az adatbázisban még nem található fájlokat fejlett emulációs és viselkedéselemző eljárásokkal vizsgálja, így proaktívan az adatbázis frissítés előtt képes kiszűrni azokat. A szoftver a vírusirtóknál ismert aktív védelme a Windows kernel szintjén működik, így az operációs rendszer magjában még elindulás előtt leállítja, illetve eltávolítja a károkozókat. A VIPRE aktív védelmének a kémprogram-eltávolítókból már ismert többletszolgáltatása, hogy folyamatosan figyeli a rendszerbeállításokat. Például meg tudja akadályozni a böngésző honlapjának kéretlen módosítását. A VIPRE a FirstScan nevű anti-rootkit alrendszert is tartalmazza, amely a Windows betöltődése előtt ellenőrzi a rendszer összetevőit, s eltávolítja a legnehezebben kiiktatható ismert rootkiteket és káros alkalmazásokat.

A Sunbelt a VIPRE termékét is két változatban kínálja: az otthoni felhasználóknak a VIPRE Antivirus + Antispyware, míg vállalatoknak a VIPRE Enterprise nyújtja a megfelelő megoldást. Az új biztonsági szoftver 15 napos ingyenes próbaverziója letölthető a www.sunbelt.hu honlapról. A szoftver a Sunbelt többi termékéhez hasonlóan számítógépenkénti, illetve családi csomagban egyaránt elérhető. Egy gép egy éves védelmét biztosító licenc ára 7.990 forint, amely két éves időtartamra 13.490, míg három évre 17.490 forintért bővíthető. Az egy háztartáson belül található korlátlan számú számítógép vírus és kémprogram-mentességét ellátó családi csomag csupán 13.490 forintba kerül. A jelenlegi CounterSpy felhasználók hamarosan 3.000 forintért frissíthetnek az új szoftverre. Aki pedig ragaszkodik régi vírusirtójához, annak megfelelő kémprogram-elleni megoldást jelent a VIPRE termékekkel együtt érkezett CounterSpy 3-as verziója. A VIPRE Antivirus + Antispyware egyaránt fut Windows 2000, 32 és 64 bit-es Windows XP és Windows Vista rendszereken. További rendszerkövetelmények: 400 MHz-es processzor, 128MB RAM, 150MB szabad hely a merevlemezen, valamint Internet Explorer 6.0, vagy magasabb böngésző.

A Prím kérdéseire kapott válaszokból további információk derültek ki. 1. Amellett, hogy gyors (7,5 MB/sec) és észrevétlen, a VIPRE nem tesz különbséget a kémprogramok között; eltávolítja a komplex kórokozókat is; miközben dolgozik, nem akadályozza a számítógépen végzett mindennapi munkát. 2. A folyamatos védelemre igen kicsi a memóriaigénye: 16-20 Mbájt. 3. Az angolról ingyen lehet áttérni a várhatóan még idén megjelenő magyar változatra.

 

További információ: www.sunbelt.hu 

Kulcsszavak: Sunbelt security vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55