Ikertestvére is van a Confickernek

Genda Csongor Zoltán, 2009. február 21. 17:14

A napokban biztonságspecialisták felfedezték a rettegett Conficker vírus egy újabb mutációját, amely már sokkal rafináltabb elődjénél.

Úgy tűnik, az elmúlt hónapokban rohamos terjedésnek indult Conficker szerzőit még a fejükre kitűzött 250 ezer dolláros vérdíj sem tartja vissza attól, hogy kártékony munkájukat tovább folytassák. Az SRI International biztonságspecialista a napokban bukkant rá az interneten a Downadup újabb verziójára, amit B++ névre kereszteltek el. Első ránézésre össze lehet téveszteni az új változatot elődjével, ám a B++ már más technikát alkalmaz a további kódok internetről való letöltésére. A Confickerrel megfertőzött rendszereket szinte bármire használhatják a hackerek, így küldhetnek reklámleveleket vagy DoS-támadásokat kezdeményezhetnek azokról, de a rabul ejtett számítógépeken tárolt személyes adatokhoz is hozzáférhetnek. A tavaly ősszel megjelent verzió működési algoritmusát a közelmúltban feltörte egy fejlesztő csapat, így sikerült megakadályozni a vírus letöltési pontokhoz való csatlakozását. A Conficker B++ azonban képes arra, hogy megkerülje a biztonságspecialisták által kidolgozott megoldást.
Az SRI adatai szerint jelenleg tíz milliónál is több számítógépet fertőzött meg a féreg. A Windows frissítésével megakadályozható a vírus továbbterjedése.

Kulcsszavak: vírus security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55