A Confickernél is veszedelmesebb féreg pusztít az interneten

Genda Csongor Zoltán, 2009. május 30. 12:02

Amerikai biztonságspecialisták egy olyan kártevőre hívják fel a figyelmet, amely meglátásuk szerint még a hírhedt Confickernél is nagyobb károkat képes okozni.

A webes biztonsági megoldásokat szállító ScanSafe tanulmányában az olvasható, hogy a Gumblar nevű vírus komolyabb kihívást jelent az internetes bűnözők ellen harcot folytató szakembereknek, mint a rettegett Downadup. Az új féreg az Adobe Reader valamint az Adobe Flash technológiák sebezhetőségeit kihasználván manipulált weboldalakon keresztül terjed. Miután a kártevő sikeresen megfertőzött egy számítógépet, továbbküldi magát FTP-n keresztül más webszerverekre. A védelmi szoftverek is csak nehezen ismerik fel a vírust, mivel annak alkotói ellátták szörnyszülöttüket egy folyamatosan mutálódó dinamikus Script-kóddal. A megfertőzött rendszereken a zombihálózatok tipikus jelei mutatkoznak, egyelőre azonban még tisztázatlan, hogy mi is a valódi a céljuk a hackereknek.
A ScanSafe weboldalán (http://blog.scansafe.com/journal/2009/5/27/gumblar-modified-sqlsodbcchm-clue-to-infection.html) utasításokat találunk arra vonatkozóan, hogyan ellenőrizhetjük le, hogy a Gumblar megfertőzte-e a számítógépünket. Ha igen, akkor csakis a merevlemez formattálása és az újratelepítés segít.

Kulcsszavak: vírus security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55