25 millió regisztrált kártevő

Genda Csongor Zoltán, 2009. június 14. 20:09

A Kaspersky Labs munkatársai bejelentették, hogy beazonosították a 25 milliomodik digitális kártevőt, ám azt is hozzátették, hogy sajnálatos módon a vírusok száma feltartóztathatatlanul gyors tempóban növekszik.

A jelentésben szereplő féreg a Koobface egyik mutációja, ami a közösségi oldalak felhasználóira jelent veszélyt. A Net-Worm.Win32.Koobface névre keresztelt vírus főképpen a Facebook- és a MySpace-tagokat próbálja csapdába csalni azáltal, hogy humoros videókra utaló linknek álcázza magát. Abban az esetben viszont ha az internetezők lehívják az oldalt, egy hibaüzenettel találják szembe magukat, amely a rövidfilm megtekintéséhez szükséges kiegészítő letöltésére szólítja fel azokat. Az ígért bővítmény helyett azonban a fentebb említett kártevő töltődik le, ami megnyit egy hátsó kaput a megfertőzött rendszeren.
A Kaspersky Lab jelentéséből az is kiderül, hogy 2008 végére szinte megtízszereződött a kártevők száma a 2007-es adatokhoz képest. Az utóbbi időben pedig a közösségi oldalak kerültek a hackerek érdeklődésének a középpontjába, a legtöbb újonnan létrehozott kártevőt a webkettes közegre optimalizálják a bűnözők.
 

Kulcsszavak: vírus security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55