7 millió gépet fertőzött meg eddig a Conficker

Milkovits Gábor, 2009. október 31. 08:58

A Shadowserver Alapítvány kutatása szerint világszerte nagyjából 7 millió számítógépen van jelen a Conficker féreg, annak ellenére, hogy a legismertebb számítógépes vírusról van szó, amely éppen ezért számos módon kivédhető lenne.

A Shadowserver úgy gyűjtötte az információkat, hogy előzőleg azonosította azokat az algoritmusokat, amelyekkel a Conficker utasításokat kér különféle webcímekről. Ennek alapján tudták megbecsülni a fertőzött gépek számát, amely ennél magasabb is lehet, mivel a vírus összes kommunikációs kódja és módszere még nem ismert. Szakértők szerint a fertőzöttség mértéke azért lehet ekkora, mert sok országban, például Kínában vagy Brazíliában igen magas a nem jogtiszta Windows szoftverek aránya, ezeken pedig nem fut a Microsoft vírusirtója, ami például azonnal kiszűrné a férget. Igaz ez ugyanakkor a legtöbb más ingyenes antivírus programra is, amelyek ráadásul kalóz-Windowson is futnak, ám úgy tűnik, hogy sok felhasználó csak akkor foglalkozik a biztonság kérdésével, amikor egy vírus már észrevehető problémát okoz a gépén.

A Conficker azonban önmagában kevés gondot okoz a fertőzött számítógépen, a vírus szerzői pedig mindeddig szerencsére nemigen próbálták kihasználni az általuk létrehozott hatalmas botnet-ben rejlő potenciált. Céges hálózatokon is gyakran csak akkor fedezik föl a férget, ha egy gép megtagadja a belépést: a vírus ugyanis folyamatosan próbál belépni a hálózat többi gépének rendszerébe, túl sok próbálkozás után azonban a PC-k minden felhasználó számára blokkolják a bejutást.
 

Kulcsszavak: vírus security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55