Újabb, ezúttal komoly iPhone-féreg terjed

Milkovits Gábor, 2009. november 23. 21:19

A Sophos szoftverbiztonsági cég közleménye szerint egy újabb iPhone-ra írt vírus terjed, amely szintén a feltört készülékeket támadja, ám a megelőző, Rick Astley-háttérképet terjesztő féreggel ellentétben valóban veszélyes lehet.

A rosszindulatú kód számos hálózaton terjed világszerte: a T-Mobile-én több országban is, ezeken kívül pedig a holland UPC és az ausztrál Optus hálózatai is fertőzöttek – a 3G kikapcsolása sem véd ellene, mivel WiFi-n keresztül is támad. A vírus először két kódot futtat az immár duplán hekkelt iPhone-on: az első a rendszer betöltésénél aktiválja a férget, míg a másik egy litvániai szerverrel teremt kapcsolatot, ahonnan olyan információkat tölt le, amelyek révén a hackerek átvehetik az ellenőrzést az iPhone felett. A vírusprogram egy a PC-k világából már ismert botnet-et hoz létre, ami további akcióknak teremt alapot a támadók számára. Egy ilyet már észleltek is, a féreg ugyanis magától keresi az sms-alapú mTAN azonosítókat, amiket például bankok használnak jelszavak mobiltelefonos továbbítására.

Az összeesküvés-elméletek hívei szerint a Sophos nyilván összebeszélt az Apple-el, mindenesetre a társaság szerint a veszély kiküszöbölésére az egyetlen mód az, ha a felhasználók letöltik a legújabb iPhone Firmware-t, azaz újra-legalizálják készüléküket. A szoftverfeltörés leggyakoribb oka a kártyafüggetlenítés mellett az, hogy lehetővé tegyék egyes, az Apple által letiltott alkalmazások letöltését, illetve WiFi-alapú szolgáltatások használatát az iPhone és iPod Touch készülékeken.
 

Kulcsszavak: security vírus iPhone

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55