Veszélyes a Microsoft-függőség

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 25. 22:56

Számítógépes biztonsági szakértők egy csoportja közös jelentést adott ki szerdán, amely szerint a Microsoft szoftverek elterjedtsége biztonsági kockázatot jelent, és súlyos, sorozatos rendszerösszeomlások veszélyét rejti.
A Computer & Communications Industry Association szövetség ipari és kormányvezetők számára tartott washingtoni konferenciáján kiadott jelentés szerint a Microsoft jelenleg egyértelműen a rosszindulatú víruskészítők elsődleges célpontja. A jelentés készítői úgy vélik, a Microsoft szoftverekben található biztonsági hiányosságok elsősorban a megoldások rendkívül összetett voltából adódnak.

Az idei évben két jelentősebb vírus vette célba a Windows alapú rendszereket. A Slammer féreg a Microsoft SQL szerverét támadta, és jelentősen lelassította a hálózatokat világszerte, valamint számos rendszer összeomlását okozta. A közelmúltban elterjedt MSBlaster pedig rengeteg számítógépet bénított le, súlyos adatvesztéseket okozott, és összehangolt támadást próbált indítani a Microsoft egyik weboldala ellen.

"A platform azon természete, hogy szinte minden asztali számítógépen megtalálható, a megoldás biztonsági hiányosságainak tekintetében nem kerülheti el vállalati és kormányvezetők figyelmét" - mondta Dan Geer, az @Stake számítógépes biztonsági cég technikai igazgatója.

Geer több szakértő társával kifejtette a jelentésben, hogy egyetlen szoftverrendszer használata jelentős biztonsági kockázatot rejt az Egyesült Államok számára.

A jelentés készítői hangsúlyozzák, hogy a dokumentumban foglaltak a saját véleményüket tükrözik, nem pedig a CCIA-ét, amelyet a Microsoft riválisai alapítottak. A Microsoft által támogatott Americans for Technology Leadership szerint azonban a jelentés a CCIA egy próbálkozása, hogy a cyberbiztonság kérdését kihasználva jusson előnyhöz a szoftveróriással szemben.

"A cyberbiztonság egy, az egész IT ipart átfogó probléma, amelyet nem lehet rosszindulatú mutogatással és politikai támadásokkal megoldani" - mondta Jim Prendergast, az Americans for Technology Leadership igazgatója.
Kulcsszavak: Microsoft vírus

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ki vigyáz az adatainkra, ha mi nem?

Mindannyiunknak vannak online titkai, amiket nem szívesen osztunk meg másokkal. Van, amikor egy délután alatt végignézzük a Jóbarátok teljes harmadik évadát. Van, amikor már a negyedik pár cipőt rendeljük meg a hónapban. Néha hajnali 2-kor szurkolunk a kedvenc csapatunknak, és arra is volt már példa, hogy a „fifike93” jelszót állítottuk be minden fiókunkhoz – a sorozatnézéssel ellentétben ezt azonban nem neveznénk ártalmatlan hobbinak, hiszen akár a bankkártyánk adatai is bánhatják.

2020. szeptember 29. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás