Veszélyes a Microsoft-függőség

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 25. 22:56

Számítógépes biztonsági szakértők egy csoportja közös jelentést adott ki szerdán, amely szerint a Microsoft szoftverek elterjedtsége biztonsági kockázatot jelent, és súlyos, sorozatos rendszerösszeomlások veszélyét rejti.
A Computer & Communications Industry Association szövetség ipari és kormányvezetők számára tartott washingtoni konferenciáján kiadott jelentés szerint a Microsoft jelenleg egyértelműen a rosszindulatú víruskészítők elsődleges célpontja. A jelentés készítői úgy vélik, a Microsoft szoftverekben található biztonsági hiányosságok elsősorban a megoldások rendkívül összetett voltából adódnak.

Az idei évben két jelentősebb vírus vette célba a Windows alapú rendszereket. A Slammer féreg a Microsoft SQL szerverét támadta, és jelentősen lelassította a hálózatokat világszerte, valamint számos rendszer összeomlását okozta. A közelmúltban elterjedt MSBlaster pedig rengeteg számítógépet bénított le, súlyos adatvesztéseket okozott, és összehangolt támadást próbált indítani a Microsoft egyik weboldala ellen.

"A platform azon természete, hogy szinte minden asztali számítógépen megtalálható, a megoldás biztonsági hiányosságainak tekintetében nem kerülheti el vállalati és kormányvezetők figyelmét" - mondta Dan Geer, az @Stake számítógépes biztonsági cég technikai igazgatója.

Geer több szakértő társával kifejtette a jelentésben, hogy egyetlen szoftverrendszer használata jelentős biztonsági kockázatot rejt az Egyesült Államok számára.

A jelentés készítői hangsúlyozzák, hogy a dokumentumban foglaltak a saját véleményüket tükrözik, nem pedig a CCIA-ét, amelyet a Microsoft riválisai alapítottak. A Microsoft által támogatott Americans for Technology Leadership szerint azonban a jelentés a CCIA egy próbálkozása, hogy a cyberbiztonság kérdését kihasználva jusson előnyhöz a szoftveróriással szemben.

"A cyberbiztonság egy, az egész IT ipart átfogó probléma, amelyet nem lehet rosszindulatú mutogatással és politikai támadásokkal megoldani" - mondta Jim Prendergast, az Americans for Technology Leadership igazgatója.
Kulcsszavak: Microsoft vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38