Internetes csalók csapolják a szökőár-segélyeket

Geza Papp, 2005. január 8. 12:49
2005. január 05-én az FBI egy közleményt adott ki a cunamival kapcsolatos internetes csalásokról. A közleményben hírül adták, hogy az önkéntes segélyek, adakozás több esetben nem éri el a célját, mert az adománykérők egy része semmi egyebet nem akar, csak az emberek segítőkészségét kihasználva kicsalni pénzüket a legkülönbözőbb formában.
Az FBI a napokban közleményben figyelmeztet a cunami okozta katasztrófához társuló online csalásokra, többek között arra, hogy pl. egy 'relief' (jótékonysági, adományozási) weboldal a látogatók számítógépét egy Trójai vírussal fertőzi meg. Az FBI figyelmeztette a nyilvánosságot az olyan online csalásokra, melyek kihasználva az emberek segítőkészségét, pénzt kérnek a cunami katasztrófa áldozatainak megsegítésére. A múlt héten sok bejelentés érkezett az ilyen jellegű internetes csalásokról részben az Internet Crime Complaint Center (IC3) -hez, részben az FBI - al közösen dolgozó National White Collar Crime Center-hez. Az FBI közlemény szerint az IC3 - tól megkapták azon lapok listáját, melyek állítólag hozzájárulnak a december 26-i cunami katasztrófa áldozatainak történő gyűjtéshez, adományozáshoz. Ezeknek a weblapoknak természetesen a haszonszerzésen túl a "segélyezésekhez" semmi közük nincs.

Az FBI nyilatkozata szerint több olyan csalást fedtek fel, mely nem más, mint egy kéretlen levél, egy spam, melyben létező jótékonysági szervezetekre, ill. azok weboldalára hivatkozással kéri az áldozatok pénzbeli támogatását. Természetesen ezek a pénzek sem az áldozatok szenvedésének enyhítését szolgálják.

Ismernek olyan "fiktív" adományozási weblapot is, melyet, ha a felhasználó "meglátogat" a lapról a rendszere egy Trójai exploittal fertőződik meg. Később a trójai a felhasználó gépéről juttat különféle "kihasználható" információkat a távoli vírusírónak.

Előfordult olyan eset is, hogy azoktól csaltak ki pénzt, akik hozzátartozójukat weboldalakra írt hirdetésekkel keresték. Nekik olyan tartalmú levelet írtak, hogy bizonyos összegért kapcsolatba lépnek olyan hatóságokkal, amelyek megkeresik szeretteiket.

Az FBI kijelentette, hogy "kíméletlenül üldözni fogja azokat, akik egy tragédiát, és a segíteni akaró emberek jó szándékát használják fel csalásukhoz". A Nyomozó Iroda szóvivője felderítési érdekből konkrét példákat nem mondott a Computerworld tudósítójának, azonban a következő tanácsokkal látta el azokat, akik segíteni akarnak a cunami áldozatain:

Ne reagáljanak semmilyen katasztrófáról szóló, arra hivatkozó kéretlen levélre, ezek csaknem mindegyike spam.

Ne bízzanak
azoknak, akik szervezetekre hivatkozva, esetleg magukat kormány tisztviselőnek kiadva külföldi számlákra segély gyanánt pénzt kérnek.

Az adománygyűjtést, az adományok kezelését az USA-ban (Európa jelentős részén is) nonprofit szervezetek végzik. Ellenőrizzék azok weboldalát, és, ha meggyőződtek a segélyszervezetek valódiságáról, inkább ezt az utat válasszák adakozásukhoz.

Mindezek előtt azonban próbáljanak meggyőződni az adott nonprofit szervezet valódiságáról, törvényes működéséről - ezt az internet segítségével hamar és könnyen megtehetik.

Legyenek óvatosak olyan e-mailekkel is, melyekhez a katasztrófa képeit, eltűntek képeit csatolják, mert e levelek is az esetek jelentős részében spamek, és a csatolt kép vírusokat tartalmazhat.

Az FBI külön kér mindenkit, aki ilyen jelenséggel találkozik, hogy az USA-ban az FBI-nek, az IC3-nak, - más országban az illetékes hatóságnak azonnal jelezze.
Kulcsszavak: vírus hacker security jog spam

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mobilbiztonsági kockázatok a roaming díj eltörlése után

Idén június 15-től megszűntek a roaming díjak az Európai Unióban, amely így a telefonálás mellett végre az adatforgalomban, az internethasználatban is nagyobb szabadságot ad a felhasználóknak. 

2017. június 22. 13:47

6 milliárd potenciálisan sebezhető okos eszköz van világszerte

A kifejezetten az okos eszközöket célzó malware-minták (kártékony program) száma elérte a 7000-et, amelyeknek több 50%-a az idén jelent meg a Kaspersky Lab kutatói szerint. Világszerte több mint 6 milliárd intelligens eszközt használunk, az emberek egyre inkább veszélybe kerülnek a digitálisan összekapcsolt életüket célzó rosszindulatú programok miatt.

2017. június 22. 12:34

Korunk kiemelkedően fontos témája lett a biztonság

Tavaly januárban több száz ukrajnai lakás marad áram nélkül, amikor hackerek támadták meg az ukrán energiahálózat rendszerét. Pár nappal a tavaly novemberi amerikai elnökválasztás előtt az orosz katonai hírszerzés (GRU) informatikai támadást hajtott végre legalább egy olyan amerikai cég ellen, amely szavazógépekhez való szoftvert gyártott, továbbá adathalász e-maileket küldött több mint 100 amerikai választási tisztviselőnek. Két hónapja zsarolóvírusos kibertámadás érte több angliai kórház informatikai és távközlési hálózatát.

2017. június 22. 09:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közterületet neveztek el a neves informatikusról, Jánosi Marcellről

2017. június 22. 10:22

Generációs ugrást hoz a technológiában az 5G Koalíció

2017. június 19. 15:16

Gyorsítja külföldi terjeszkedését a Codecool programozóiskola

2017. május 18. 11:11

Google: Bagoly-algoritmussal a hamis hírek ellen

2017. április 27. 15:15
cloudappsportal.com