Kevés vírusirtó ismeri fel az e-mailben terjedő Stration férget

forrás Prim Online, 2006. október 20. 12:45
Tegnap éjjel a cseh Seznam ingyenes e-mail szolgáltató levelezőrendszerét elárasztotta a Stration féreg egy új változata. A vírust, ami ma reggelre hazánkban is felbukkant, és ami képes letiltani a víruskeresőket, egyelőre csak néhány antivírus rendszer ismeri fel.
A Stration féreg szeptember 26.-án jelent meg Thaiföldön, majd Olaszországban okozott nagyobb kitörést. A magát biztonsági frissítésnek álcázó klasszikus levélféreg e-mailekhez csatolva terjed, melyeknek tárgya különböző (pl.: Mail server report, Error, vagy Status) lehet.

A Stration képes letiltani a víruskeresők állandó védelmét. Így ha olyan vírusirtóval rendelkező számítógép fertőződik meg, aminek nincs az adatbázisában a féreg elleni védelmi leírás, akkor a kórokozó képes a vírusvédelmi rendszer kikapcsolására. Mindez jelentősen meggyorsítja terjedését, illetve sebezhetővé teszi a megfertőzött számítógépeket egyéb vírusokkal szemben is.

Tegnap éjjel a kórokozó új, eddig ismeretlen változata fertőzési hullámot indított el a cseh Seznam levelezőrendszerében. Míg a vírussal fertőzött e-mailek aránya 17 órakor még csak 3% volt, 20 órára ez az arány 20%-ra növekedett. A cseh e-mail szolgáltató statisztikái szerint a fertőzési hullám ma reggelre szinte teljesen lecsillapodott, de óvatosságra int, hogy a magyarországi ingyenes levelezőrendszerekben is felbukkant a kórokozó néhány példánya.

A vírusirtók sem ismerik?

A helyzetet súlyosbítja, hogy a jelenleg használatban lévő antivírus rendszerek közül csak igen kevés ismeri fel a kórokozót. A Virustotal ma hajnalban elvégzett tesztje szerint csak az AntiVir, az eTrust-InoculateIT, az F-Prot és a NOD32 antivírus rendszer frissített verziói képesek a kórokozó megállítására.

A felhasználók számára így javasolt, hogy ne nyissák meg az ismeretlen címről érkezett elektronikus leveleiket, és amennyiben vírusfertőzésre gyanakszanak, töltsék le a NOD32 antivírus rendszer ingyenes eltávolító eszközét. Az eszköz futtatása után indítsák újra számítógépeiket, és vizsgálják át a merevlemezek tartalmát olyan víruskeresővel, ami felismeri a kórokozót. Erre megfelel például a NOD32 ingyenes próbaváltozata, melyet a www.nod32.hu honlapról lehet letölteni. A vírusirtási folyamatot ajánlott csökkentett módban elvégezni.

Mindezek mellett várható, hogy a vezető antivírus rendszer gyártók a következő néhány órában sorban kiadják a Stration ellenszerét, így mindenképpen érdemes megbizonyosodni arról, hogy a számítógépre telepített vírusirtó automatikus frissítési funkciója be van kapcsolva.

Ingyenes eltávolító eszköz: http://www.nod32.it/getfile.php?tool=StrationFix
Kulcsszavak: NOD32 vírus

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Kaspersky Lab csúcsminőségű védelme megállíthatatlannak bizonyult

A Kasperky Lab már ötödik éve tartja a legjobb helyezést a független tesztek alapján összeállított TOP3 kiberbiztonsági összehasonlításban. A Kaspersky Lab termékei felülmúlták az összes többi biztonsági céget 2017-ben: 72-szer végeztek első helyen az összesen 86 tesztelésen és kritikában és az esetek 91 %-ában kerültek be a legjobb háromba.

2018. február 25. 11:47

Magas az androidos kártevők száma

Több mint 3 millió új androidos kártevőt fedeztek fel a kutatók 2017-ben, ezek közül 700 ezer próbált meg bejutni a Google hivatalos alkalmazás-áruházába. A trendre a Google is reagált: a Project Treble-nek köszönhetően a biztonsági frissítések ezentúl jóval hamarabb érkeznek készülékeinkre.

2018. február 25. 11:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közel az idő, amikor már nem lesz kormány

2018. február 20. 13:25

Gyorsuló vágykeltők – Minden út a fogyasztáshoz vezet!

2018. február 8. 10:28

Stratégiai program indul a blokklánc és fintech fejlesztések ösztönzésére

2018. január 26. 15:12

E-kereskedelmi Körkép 2017

2017. december 28. 09:48
cloudappsportal.com