Az EU több böngészőt szeretne a Windows 7-be

Kiss Ádám Zoltán, 2009. június 2. 08:12

A Microsoft a korábban hangoztatott EU-s aggodalmakra válaszolva változtatásokat tervez a Windows 7 végleges változatában, ám az unió ennél többet, új böngészők választási lehetőségének integrálását várja a vállalattól.

Az Európai Unió korábbi vizsgálatai során már hangot adott annak a véleményének, miszerint a Microsoft az Internet Explorer Windows-ba történő integrálásával megsérti az egyenlő piaci feltételek elvét a böngészők piacán. A most a Wall Street Journal által közölt, kiszivárgott információk szerint az Unió továbbra is fenntartja ezt a véleményét. Ez nem teljesen magától értetődő, mivel az első Explorerrel kapcsolatos állásfoglalás óta a piac sokkal színesebb lett, az akkor még csak elenyésző piaci hányaddal bíró Firefox mára 30 százalék körülire erősödött, sőt teljesen új vetélytársak jelentek meg, mint például a Microsoft által élesen szemmel tartott Google saját szoftvere, a Chrome. A Microsoft mindezzel együtt korántsem utasította el az Uniót mereven, megoldási javaslatuk szerint a Windows 7-ben különösebb akadályok nélkül ki lehet kapcsolni az Internet Explorert, így a felhasználó szabadon választhat, mely programot részesíti előnyben.

A most kiszivárgott információk alapján azonban ez nem elég az EU-nak, azt szeretnék, ha a rivális szoftvereket nem is, de azok választási lehetőségét beépítenék az új generációs operációs rendszerbe. Hasonlatos lenne ez ahhoz, ahogy például a Mozilla Firefox keresőablakában automatikusan választhatunk például a Google, vagy éppen a Yahoo szolgáltatási közül. Az EU elképzelése szerint a felhasználó nem kapna alapértelmezett böngészőt, amit azután le lehet cserélni, hanem már első lépésben maga választana a lehetséges böngésző jelöltek közül. A választást biztosító ablakot a tervek szerint a Microsoft minden európai Windows 7-be beépítené, és csak ilyen változatokat értékesítene az európai piacra dolgozó gyártók felé. Egyelőre nem tisztázott, mi a Microsoft reakciója az Unió elképzelésére, ám ha nemet mondanak, nem kizárt, hogy újabb több évre húzódó sokmillió dolláros per veszheti majd kezdetét.

Szoftver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vatikánt védő testőrség Samsung Knox Suite-tal bővíti biztonsági arzenálját

Róma szívébe elzarándokolni nem csak a hívők számára rendkívüli élmény, a Vatikánt és nevezetességeit egy átlagos napon 25.000 turista látogatja meg. A világ legkisebb, mindössze 0,44 km2 területű államát és annak vezetőjét elit katonai alakulat őrzi, a Svájci Gárda már 1506 óta védelmezi a mindenkori pápát és az Apostoli Palotát. A testőrség a reneszánsz óta folyamatosan megújulva alkalmazkodik a kihívásokhoz, veszélyekhez és a technológiai fejlődéshez, hogy a modern korban is sikerrel lássa el a feladatát. A Svájci Gárda a Samsung Knox Suite-tal egészítette ki arzenálját, hogy a digitális fenyegetéseket is a leghatékonyabban háríthassák el.

2023. március 30. 17:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08