Az Oracle óriási vihart kavart az Itanium körül

Széll Zoltán, 2011. március 25. 12:18

Az Oracle a hét közepén bejelentette, hogy azonnal leállítja a szoftverek fejlesztését az Itanium processzorra.

Ezt az intézkedésüket azzal indokolták, hogy - szerintük - már az Intel sem támogatja teljes „mellszélességgel” az Itanium processzort, és néhány éven belül a sokmagos x86 processzorokkal kívánja ezeket helyettesíteni. Erre olyan jelekből következtettek, hogy az Intel a jövőben nem támogatja a Fortran és C++ szoftverfejlesztő eszközöket az Itaniumhoz, és olyan biztonsági jellemzőket építettek be a következő generációs 10 magos Xeon MP (Westmere-EX) processzorba, melyek korábban csak az Itanium processzorban voltak megtalálhatók. Több elemző szerint ezeknek az Oracle vásárlókat megtévesztő bejelentésének gazdasági, illetve piaci okai vannak.

Az Oracle fenti téves következtetéseire és bejelentésére az Intel és a HP most válaszolt:

A HP március 24-én Palo Altóban (Kalifornia állam, USA) kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy  több mint 10 éves időszakot lefedő ütemtervével összhangban, tovább folytatják a HP-UX operációs rendszert futtató Itanium-alapú Integrity szerverplatformjai fejlesztését és a kapcsolódó innovációt.

A HP a fenti időtartamra tovább támogatja azokat az ügyfeleket, akik az Oracle szoftverek meglévő változatait futtatják jelenlegi vagy jövőbeni Itanium alapú Integrity platformokon. A HP tavaly vezette be az utóbbi évtized legmodernebb kritikus (mission-critical) architektúráját, amelyhez az iparág UNIX szállítói között egyedülállóan hosszú nyilvános fejlesztési ütemtervet biztosit.

„Az Oracle továbbra is ügyfélellenes magatartást tanúsítva igyekszik megtámogatni hanyatló Sun szerverüzletágát” – mondta Dave Donatelli, a HP nagyvállalati szerverekért, tárolókért és hálózati megoldásokért felelős alelnöke és ügyvezető igazgatója. „A HP hisz a nyílt és korrekt versenyben, hiszen a verseny az ügyfelek, az innováció és a piac szempontjából is előnyös. Megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy tisztességtelen piackorlátozó intézkedésével az Oracle kockázatnak teszi ki a vállalatokat és a kormányokat, és több millió dollár költség viselésére kényszeríti őket a produktivitáskiesés miatt."

Az Oracle előző napi kijelentésével szöges ellentétben Paul Otellini, az Intel Corporation elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: „Az Intel változatlan lendülettel dolgozik az Intel Itanium processzorok és platformok fejlesztésén. Jelenleg is több lapkakgenerációt fejlesztünk, illetve ütemezünk a jövőre nézve. Továbbra is elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy versenyképes, több generációra kiterjedő fejlesztési ütemtervvel támogassuk az Itanium architektúrán HP-UX és más operációs rendszereket futtató ügyfeleket.”

Az Intel következő generációs 32 nm-es, nyolcmagos Itanium lapkája, a Poulson több mint duplájára növeli a teljesítményt a jelenlegi Tukwila architektúrához képest. A Poulson után a Kittson a következő hivatalosan ütemezett Itanium termék, amelynek aktív fejlesztése folyamatban van. Az Intel Itanium processzorszegmens fejlődése lesz a pekingi Intel fejlesztői Fórum (április 12-13) nyitóelőadásának témája.

A HP a második helyre lépett előre a Unix piacon, míg a Sun részesedést veszítve a harmadik helyre csúszott vissza azóta, hogy az Oracle ügyfelei pénztárcájukkal a Sun platform ellen szavaznak. Az Oracle által kiadott legutóbbi  félretájékoztatás egyértelműen azt a célt szolgálja, hogy az ügyfeleket Sun szerverek vásárlására kényszerítve lassítsa a cég piaci részesedésének zuhanását.

Kulcsszavak: Oracle HP

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50