Az Alcatel-Lucent tavalyi éve: visszaesés, de nagy remények

MTI Sajtóadatbank, 2007. január 24. 09:38
A francia-amerikai Alcatel-Lucent - európai részében a földrész  második számú távközlési berendezésszállítója - kedden körülbelül nulla üzemi eredményt jelentett előzetes becslésként az utolsó negyedévről, 4,42 milliárd eurós forgalomból.
A becslés formai, mert közös mérleg csak decembertől készül. Ugyancsak formailag - vagyis a két céget számtanilag összegezve - az üzemi eredmény 2005 utolsó negyedében 570 millió eurónak felelt meg, a forgalom pedig 5,25 milliárd eurónak, vagyis azóta a bevétel, közösen számítva, 15,8 százalékkal csökkent.

Ugyancsak formai összehasonlításul közölték, hogy ezzel a tavalyi közös üzemi eredmény 1,04 milliárd euró lett volna a 2005-ös 1,41 milliárd után, miközben a forgalom 18,3 milliárd euróra csökkent 18,6 milliárdról. Ezek az adatok nem tartalmazzák a vállalategyesülés költségét, de tartalmazzák az időközben eladott műholdrészleg teljesítményét.

A teljes, egyszeri tételekkel együtt számolt negyedik negyedévi üzemi eredményt 120 millió euróra becslik most a csoportnál, 3,87 milliárd eurós bevételből. Az egész évi közös üzemi eredményt 710 millió euróban, a forgalmat 12,3 milliárd euróban összesítették formailag, a műholdrészleg időközi leszámításával.

Az Alcatel és az amerikai Lucent Technologies tavaly április elején jelentette be egyesülését, megalakítva a világ második számú távközlési hálózatépítőjét. Az első helyezett a 24 milliárd eurónak megfelelő forgalmú amerikai Cisco Systems. Az új vállalatban az Alcatelnek 60 százalékos, a Lucentnek 40 százalékos a részesedése. A szinergiahatások révén három év alatt adó előtt 1,4 milliárd eurós megtakarítást várnak. Az egyesült cég távlati célja, hogy világelső legyen a távközlési hálózatépítésben. A keddi előzetes beszámolóban gyorsuló forgalom- és eredménynövekedést ígértek erre az évre.

Az ügyletet indokolja, hogy a kereslet ugyan nő, de már túlkínálat is érezhető a távközlési berendezések piacán: túl sok gyártó vadászik viszonylag kevesebb vevőre, miután a távközlési vállalatok körében már két éve óta zajlik a konszolidáció, főleg az Egyesült Államokban.

Ugyancsak április elején közölték, hogy az Alcatel átadja a műholdrészlegét az ugyancsak francia Thales védelmi elektronikai gyártónak, cserébe megkapja a Thales 21,6 százalékát, miután addig 10 százaléka volt a Thalesben. Ezzel a francia állam része 27,1 százalékra csökkent a Thalesben az addigi 31,3 százalékról.

  •                                

Az Alcatel a maga részéről 155 millió eurós adózott eredményt ért el a harmadik negyedévben, 41,7 százalékkal kisebbet a 2005-ös harmadik negyedévi 266 milliónál. A második negyedévi 180 milliótól is elmaradt az eredmény, és éves összehasonlításban felgyorsult a visszaesés: az első negyedévben 17 százalékkal, a másodikban 8,2 százalékkal volt kisebb az adózott az eredmény az egy évvel korábbitól.

Az ütemvesztést ismét a termékváltás és a terjeszkedés költségeivel és azzal indokolták, hogy a második generációs mobilberuházások lassan a fejlődő országokban is kimerülnek. Az átalakítás eredményeképpen viszont nő a cég vezető előnye a szélessávú, internetprotokoll-alapú hármas, tévé-, telefon- és internetkapcsolatot lehetővé tevő vezetékes hálózati berendezések piacán, írták a beszámolóban.

Ennek köszönhetően a vezetékes üzletág a 2005-ös harmadik negyedévben kezdte növelni bevételét, előtte négy éven át folyamatosan csökkent a forgalma.

Az üzemi eredmény, 258 millió euró, 7,2 százalékkal kevesebb volt a 2005-ös harmadik negyedévi 278 milliónál.

A bevétel 1,4 százalékkal 3,335 milliárd euróra nőtt 3,289 milliárdhoz képest. E növekedés üteme is jócskán lassult az első negyedévi 17,6 százalékról és a második negyedévi 7,6 százalékról.

A vezetékes üzletágban a bevétel 6,3 százalékkal 1,363 milliárd euróra nőtt, a mobilüzletágban 9 százalékkal 994 millió euróra csökkent. A belső - vállalati, közlekedési - távközlési berendezésekből a bevétel 7,9 százalékkal 1,001 milliárd euróra nőtt.

  •                                

2005-ben az Alcatel adózott eredménye 61,46 százalékkal 930 millió euróra nőtt a 2004-es 576 millióról.

Az üzemi eredmény 1,189 milliárd euróra nőtt 1,179 milliárdról, a nettó bevétel 7,3 százalékkal 13,135 milliárd euróra emelkedett 12,244 milliárdról.

2005-ről részvényenként 0,16 eurós osztalékot fizettek.

Az Alcatel már 2004-ben is javította helyzetét, de még nem fizetett osztalékot.

2004-ben az adózott eredmény a korábbi - nem IFRS-szabványú - beszámoló szerint 281 millió euró lett a 2003-as 1,94 milliárd eurós veszteség után. A pénzforgalmi többlet 978 millió euróra gyarapodott 449 millióról, a nettó értékesítés 12,27 milliárd euróra nőtt 11,61 milliárdról.

A 2003-as eredményeket is módosították a 2004-es beszámolóban, leszámítva a száloptikai tevékenységet, a mobilkészülék-gyártást és más tevékenységeket, amelyeket 2004-ben kivettek a csoportmérlegből. Az Alcatelnél 2004. áprilisban közölték, hogy a kínai TCL céggel vegyes vállalatot alapítottak mobilkészülékek gyártására. Az Alcatelnek 45 százaléka van a közös cégben, TCL-részvényekre való átváltás opciójával, 55 százalék pedig a kínai partneré, amely 55 millió eurónak megfelelő készpénz-befektetéssel járult hozzá az alapításhoz. Az Alcatel 45 millió eurót fektet be, és a közös vállalatba vitte a mobiltelefon-üzletágát. A japán-svéd Sony Ericcson után ez volt a második európai próbálkozás olcsóbban termelő ázsiai partnerrel vegyes vállalatban föllendíteni a készülékgyártást - a jelek szerint sikerrel -, amely az Alcatelnél korábban veszteséges volt.

Az Alcatel, háromévi sorozatos veszteség után, a 2004-es első negyedévtől ismét nyereséges, mindenekelőtt a mobilhálózati és a szélessávú berendezések iránti keresletnek köszönhetően.
Kulcsszavak: +mérleg Lucent Alcatel

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

GKID-Mastercard eTOPLISTA 2023 – a legnagyobb és legismertebb webáruházak rangsora

A GKID 2015 óta készít nyilvános rangsorokat a magyar piacon működő, és ott a legnagyobb forgalmat generáló online kereskedőkről. Az e-kereskedelmi kutató- és tanácsadócég a Mastercard közreműködésével idén négy tematikus forgalmi rangsort állított össze. A TOP15 legnagyobb forgalmú e-kereskedő mellett ismét elkészült az élelmiszerek és háztartási cikkek online értékesítésével foglalkozó kereskedőket tömörítő TOP10-es FMCG lista, valamint a legalább bruttó 5 milliárdos online kiskereskedelmi forgalmat elérő, 100%-ban magyar tulajdonú kereskedőkről is rangsor készült. Ebbe a mezőnybe idén is 13 magyar webáruház került be. 

2024. május 30. 17:19

A vállalkozások online jelentlétét tuningolja a Telekom

A Telekom megbízásából készült friss, reprezentatív kutatásból kiderült: a legtöbb vásárló számára nemcsak, hogy bizalmat építő, de vásárlást befolyásoló szempont az, hogy egy vállalkozásnak legyen saját honlapja. A Magyar Telekom legújabb szolgáltatása, az Instant Honlap segíti a gyors és hatékony online jelenlét kialakítását.

2024. május 30. 15:38

Antimikrobiális üvegport fejlesztett ki az LG

Az LG Electronics (LG) fejlett anyagokkal foglalkozó üzletága PuroTec néven egy új antimikrobiális üvegport vezetett be. Az innovatív anyagot a termékhigiénia megőrzésének céljából tervezték, és felhasználása igen sokrétű.

2024. május 30. 12:44

Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.

2024. május 30. 11:20

Egész Európából érkeztek szakértői javaslatok az európai egészségügyi adattér megvalósításához

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.

2024. május 29. 19:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52