A France Télécom tavalyi éve: 28 százalékkal csökkent a profit

MTI Sajtóadatbank, 2007. március 7. 09:01
A France Télécom, a nagyságra második, piaci értékét tekintve negyedik európai távközlési vállalat kedden 4,139 milliárd eurós adózott eredményt jelentett tavalyról, 28 százalékkal kisebbet a 2005-ös 5,709 milliárdnál. Megerősítették, hogy a fejlődés lehetőségeit Európán kívül érdemes keresni. Már novemberben közölték, hogy 2008 végéig 22 ezer munkahelyet megszüntetnek a 121 ezerből, részben nyugdíjazás és állami közszolgálatba való áthelyezés révén. Közben hatezer új állást kínálnak "fiatal tehetségeknek".
A csoport eredményét közvetlenül a brit Orange mobilszolgáltató részleg leértékelése rontotta - az Orange-hoz tartozik a France Télécom teljes mobilágazata -, de a céget tovább nyomasztja az is, hogy a fogyasztók mindinkább feladják a vezetékes vonalakat a mobiltelefonálás és az internet alapú szolgáltatások javára, ám - legalábbis ez utóbbiakban - a konkurencia kínálata fürgébb volt, illetve a France Télécomnak sokba kerül az átállás. Tavaly a beruházásokat 11,6 százalékkal 6,732 milliárd euróra emelték. A cég célja mindenesetre az, hogy piacvezetővé váljon Európában a vezetékes és a mobilszélessávú szolgáltatásokban. A mobilüzletágban a francia piacon ez már tavaly sikerült is, sőt, a francia vezetékes piacon is stabilizálódtak a csoport bevételei.

Az üzemi eredmény 33,4 százalékkal 6,988 milliárd euróra csökkent 10,498 milliárdról.

A bevétel 7,5 százalékkal, 51,702 milliárd euróra emelkedett 48,08 milliárdról, szervesen 1,2 százalékos volt a fejlődés. A különbség a csoportmérlegben 2005. november óta szereplő, spanyol Almena mobilszolgáltató hozzájárulásából adódott.

A részadatok igazolni látszanak a France Télécom szándékát, hogy a további növekedés lehetőségeit a telített nyugat-európai piacon kívül akarja keresni, főleg Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában. Európában a barangolási díjak kényszerű csökkentése - az EU-szabályozás miatt - is rontja az eredményességet.

A személyi távközlési szolgáltatásokban, benne a mobilszolgáltatással, a bevétel Franciaországban 1,1 százalékkal (azonos csoportösszetételre, azaz szervesen számolva 1,0 százalékkal), Nagy-Britanniában 0,7 százalékkal (szervesen 0,4 százalékkal), Spanyolországban szervesen 4,1 százalékkal nőtt - jóllehet a széles sávú szolgáltatások ügyfeleinek száma Franciaországban és Nagy-Britanniában megháromszorozódott, Spanyolországban megötszöröződött -, ellenben Lengyelországban 21,1 százalékkal (szervesen 17,2 százalékkal), Európán kívül pedig átlagosan 15,5 százalékkal (szervesen 13,7 százalékkal) ugrott meg a bevétel.

A hagyományos otthoni telefonszolgáltatás bevétele Franciaországban 0,3 százalékkal, Spanyolországban 13,7 százalékkal csökkent, Nagy-Britanniában 0,4 százalékkal nőtt, és még Lengyelországban is 3 százalékkal megcsappant, ellenben Európán kívül 9,2 százalékkal emelkedett.

  •  

A France Télécom tavaly júliusban eladta szakmai telefonkönyv vállalkozását, a Pages Jaunes-t. A még megmaradt 54 százalékát értékesítette 3,3 milliárd euróért, miután a kisebbségét 2004-ben kibocsátotta a tőzsdén. Most a vevő az amerikai Kohlberg Kravis Roberts & Co. Ltd. befektetési társaság volt.

A France Télécomnál azt is közölték, hogy eladják a műholdas mobilközvetitő üzletágukat, 60 millió euróért, a francia Apax Partners befektetési alapnak.

A France Télécomnak az éleződő verseny és a mobil-átkapcsolási, "barangolási" tarifák EU-szabályozás miatt kényszerű csökkentése miatt sürgős szüksége van pénzre, annál is inkább, mert az Európai Bizottság az Európai Bíróságon pereli Franciaországot azért, mert a francia kormány nem szerezte vissza a France Télécomtól a neki juttatott, EU-szabályokba ütköző állami támogatást. A francia kormányt 2004. augusztusban kötelezték, hogy szedje be a France Télécomtól azt a - 798 millió és 1,14 milliárd euró között becsült - összeget, amely adókedvezmények miatt maradt a cégnél.

  •  

A francia kormány 2005. májusban 8 százalékot értékesített a France Télécomból gyorsított eljárással, intézményi befektetőknek, 4,5 milliárd euróért.

Egy korábbi eladás nyomán a francia állam részesedése 2005. szeptemberben csökkent 50 százalék alá a France Télécomban, és a további privatizálás után már csak 33,1 százalékos benne a közvetett és a közvetlen állami részesedés. Azonban a kormány továbbra is "jelentős részvényes" akar maradni középtávon.
Kulcsszavak: France Télécom +mérleg

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50