Vészjelzés a Samsungtól: visszafogott értékesítés - Magyarországon bővít

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 31. 09:05

A világgazdasági helyzet bizonytalansága miatt lefelé módosította idei bevétel-előrejelzését a jelentős magyarországi érdekeltségekkel rendelkező Samsung.

A világ legnagyobb lapkagyártója és vezető plazmatévégyártója, a dél-koreai Samsung most arra számít, hogy az idén 10 százalékkal fog nőni az árbevétele tavalyhoz képest. Korábban 15 százalékos növekedést vártak a cégnél. Változatlanul számítanak profitnövekedésre, mert a főbb piaci területeken - lapkák, lapos képernyők, mobilkészülékek - növekvő nyereségre számítanak.

Elemzők szerint a jövő hónapban ismertetendő első negyedévi eredménybeszámolóban a lapkaüzletág veszteséges lesz, első ízben 2001 óta, az elektronikus lapkák árának csökkenése miatt.

Tavaly a Samsung 7,43 ezer milliárd von (4,82 milliárd euró) adózott eredményre ért el, ez 12 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A bevétel 7 százalékkal 63,18 ezer milliárd vonra (41 milliárd euró) emelkedett.

A Samsung magyarországi érdekeltsége, a Samsung SDI Magyarország Zrt. egy hete közölte, hogy gödi üzemében hamarosan megkezdődik az 59,3 millió eurós beruházás második szakasza egy újabb
plazmatelevizió-modulgyártó sor üzembe állításával. Az első ütem 2006 nyarán kezdődött, és a múlt év közepén fejeződött be.

A gödi telephelyen a 104-106 centiméteres plazmatévék legnagyobb és legértékesebb alkatrészét, az úgynevezett modult gyártják. A termékek 30-40 százalékát Samsung végtermékben használják fel, a többit más televízió gyártóknak szállítják, főleg az Európai Unióba.

A Samsung SDI Magyarország idénre 350 millió euró forgalmat és 10 millió euró körüli adózott nyereséget tervez.

A dél-koreai Samsung csoportnak négy cége van Magyarországon: a gödi Samsung SDI Magyarország mellett a Samsung Electronics kereskedelmi cég, a jászfényszarui Samsung Electronics televíziógyár és az alkatrészeket gyártó, szigetszentmiklósi Samsung Elektromechanikai Zrt.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

ABB: 2024. I. negyedévi eredmények

Björn Rosengren, vezérigazgató: „A magas bázisadatokhoz viszonyított első negyedéves teljesítményünk azt mutatja, hogy az év jól indult, a megrendelések dinamikája erősebb a vártnál, az árrés rekordmagas, a készpénztermelési teljesítményünk erős. Mindez kellő magabiztosságot ad ahhoz, hogy a 2024-ben várt árrést felfelé módosítsuk.”

2024. április 20. 19:07

Külföldi nyitásban és az online kereskedelmi fejlődésben segítik a hazai kkv-ket

Partnerségi megállapodást írt alá a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az eMAG Magyarország, amelynek célja az e-kereskedelmi know-how fejlesztése,  és a magyar  kis- és középvállalatok online értékesítési csatornáinak fejlesztése a régióban.

2024. április 20. 18:50

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50