Megújuló energiákra épül az Alcatel-Lucent nyertes pályázata

Kovács Attila, 2010. március 28. 16:53

Az Alcatel-Lucent bejelentette, hogy Alternatív energiaprogram a Globális Zöld Távközlésért elnevezésű programját győztesként hirdették ki az Európai Bizottság fenntartható energiával foglalkozó 2010. évi európai versenyén Az Alcatel-Lucent a „Piaci átalakulás – Önkéntes elkötelezettség”  kategóriában nyerte el az elismerést.

Az Alcatel-Lucent pályázata a cég vezeték nélküli távközlési bázisállomások fejlesztésére és kiépítésére vonatkozó programját vázolta fel, amely alternatív energiaforrásokkal – napenergiával, szélenergiával és üzemanyagcellákkal – működtetett technológiákon alapul. A program célja, hogy a távközlési szolgáltatók vezeték nélküli szolgáltatásai olyan területekre is kiterjeszthetők legyenek, ahol nincs kiépített elektromos vezetékhálózat, és így több mint egymilliárd olyan emberhez is eljussanak a telefonos és szélessávú kommunikációs szolgáltatások, akik számára jelenleg még elérhetetlen a gazdasági és társadalmi fejlődés e létfontosságú eszköze. Ezenkívül a program lehetővé teszi a fejlett régiók szolgáltatóinak, hogy úgy alakítsák át vezeték nélküli bázisállomásaikat, hogy azokban szerepet kapjanak az alternatív energiákhoz kapcsolódó legújabb technikai vívmányok. A program az első valóban ipari méretű, nagy rendszerekben is felhasználható megoldáson dolgozik, amelyben – becslések szerint – több mint 100 ezer olyan mobil bázisállomás lehet érdekelt, amely a 2010–2012 közötti időszakban átállhatna az alternatív energiaforrások használatára, és ezzel összességében mintegy 7 millió tonna CO2-megtakarítást érhetne el.

A program részét képezi az Alcatel-Lucent alternatí energialaboratóriuma és kísérleti állomása is, amely a világ távközlési piacának első ilyen létesítménye. A telekommunikáció és az alternatív energia világának ipari, intézményi és tudományos partnereit foglalkoztató laboratóriumban adottak mindazok a tárgyi feltételek, amelyek alkalmasak a dinamikus alternatív energiapiacon születő megoldások elemzésére, ellenőrzésére és hitelesítésére, valamint annak vizsgálatára, hogy azok mennyire felelnek meg a távközlési ágazat igényeinek. A magas szintű kutatómunkán túlmenően az Alcatel-Lucent többéves ütemtervet dolgoz ki annak érdekében, hogy távközlési ügyfelei közvetlenül megjelenésük után kiaknázhassák a legújabb alternatív energiaellátási megoldásokat, miközben egyúttal új piacot hoz létre az alternatív energiarendszerekkel foglalkozó szállítóknak.

„Az Alcatel-Lucent által kifejlesztett, megújuló energiákra épülő bázisállomások paradigmaváltást hoznak a világ telekommunikációs ágazatában. A globális informatikai vállalatok tevékenysége által érintett felek mindezt a hármas optimalizálásra (triple bottom line) épülő innováció alapjának fogják tekinteni. Az Alcatel-Lucent fenntarthatóság melletti aktív elkötelezettsége olyan megoldáshoz vezetett, amely minden piacon éreztetni fogja hatását a globális kommunikációs és internetes szolgáltatásokhoz való hozzáférés javításával,” – mondta Brad Allen elemző.Hozzátette: „Hiszünk abban, hogy teljes kiépítésük után ezek a bázisállomások a megújuló energiákra épülő alkalmazásokban rejlő lehetőségek közösségi mintái lesznek, amelyek hozzájárulhatnak a fenntartható energiaellátási technológiák további fejlődéséhez.” 
 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59