A banki kockázatkezelés új generációja a SAS-tól

forrás Prim Online, 2010. július 13. 17:03

A globális pénzügyi krízis ismét felhívta a bankszektor figyelmét az intézményi szintű kockázatkezelés fontosságára és összetettségére. A kutatások szerint jelenleg a szabályozói bizonytalanság és a szakemberhiány mellett a nem megfelelő informatikai infrastruktúra okoz leginkább nehézséget a pénzügyi szolgáltatóknak. Ez utóbbi kiküszöbölésére a SAS olyan alkalmazást mutatott be, amely az operatív és stratégiai szintű döntéshozatalt egyaránt támogatja. Márpedig a kockázati szempontokat is szem előtt tartó üzleti döntések nagyobb versenyelőnyt jelenthetnek.

A megújult SAS Risk Management for Banking  olyan átfogó eszköz a bankszektor számára, amely fejlett adatkezelési, analitikai és jelentéskészítési képességekkel bír. A szervezetek ezáltal meg tudják állapítani a kockázatokat és kitettségeket minden kockázattípusra - a vállalat egészére vonatkozóan éppúgy, mint üzletágakra lebontva. Nem csupán hitelkockázatról van itt tehát szó, hanem a bank minden szintjén előforduló különböző kockázati területekről. Az új megoldás nagy előnye, hogy több eszközt (négy sikeres SAS alkalmazást) integrál és skálázható (vagyis a rendszer munkaterhelésével arányosan - és nem ugrásszerűen - változik a szükséges erőforrás volumene).

A SAS átfogó kockázatkezelési megoldáscsomagja magába foglalja mind az eszköz-forrás menedzsment, piaci, hitelezési és pénzintézet szintű kockázati, illetve gazdasági tőkeszámítást is. Sőt, a rugalmas keretrendszer lehetővé teszi a bankok számára, hogy innovatív kockázati mutatókat és modelleket vezessenek be, hozzanak létre, majd kezeljenek egy teljesen áttekinthető és ellenőrizhető környezetben.

A SAS legfrissebb megoldásának fejlesztésekor alapvető cél volt, hogy egy olyan közös kockázati platform jöjjön létre, amely minden alkalmazást integráltan foglal magában. A rendszerben egy bankokra testreszabott iparág-specifikus adatmodell, a SAS Detail Data Store for Banking  biztosítja a kockázatkezelési megoldás összes szükséges információját. Az adatkezelés során jelentkező inkonzisztenciák csökkentésével vagy megszüntetésével a SAS megoldása megnöveli a szervezetek kockázatkezelési adatok feletti kontrollját.

Az újdonság kielégíti a felsővezetői, felügyeleti és a szervezeti egységek teljesítményével kapcsolatos jelentéskészítési igényeket is. A rugalmas és tartalmas riportoknak köszönhetően pedig az üzleti felhasználók a szükséges információkhoz kellő időben hozzájuthatnak.

Kulcsszavak: SAS bank

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

A Lufthansa Systems Hungária második alkalommal nyerte el a „Megbízható Munkaadó” díjat

A Lufthansa Systems Hungária sorozatban második alkalommal nyerte el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által, pályázat útján odaítélt „Megbízható Munkaadó” díjat. A kitüntető címmel azokat a cégeket ismerik el, amelyek kiemelkedő vállalati kultúrájuknak köszönhetően példamutató módon gondoskodnak kollégáik munka- és életkörülményeiről. A „Megbízható Munkaadó” díjat a szakmai zsűri az idei évtől 3 évre ítéli oda a sikeres pályázók részére.

2024. május 24. 14:37

Ipari hulladékáramból kulcsfontosságú ipari nyersanyag

A gumi-, a kerámia- , az üveg- és a kozmetikai iparban nélkülözhetetlen cink-oxid (ZnO) zöld előállításának arányát kívánja növelni az EIT InnoEnergy azzal, hogy befektet a forradalmian új technológiát kifejlesztő lettországi vállalatba, a Catalyco-ba.

2024. május 24. 11:36

A Dürer Park új irodáihoz a Siemens biztosítja az energiaelosztást

Budapest egyik legnagyobb lakóingatlan- és irodaház-fejlesztése zajlik a Városliget közvetlen szomszédságában. A Dürer Park projekt keretében a XIV. kerületi Ajtósi Dürer sor melletti 3,7 hektáros terület újul meg teljesen. 

2024. május 24. 10:02

Már tizedik éve lehet pályázni a Városmarketing Díjra

Májusban elindult a városmarketing „gyémántok” szakmai elismerések gyűjtése! A tizedik alkalom egy hosszabb pályázati időszakot ölel fel, mert a díj is csatlakozik a Magyar Marketing Szövetség februári díjátadó gálaestjéhez, így a pályázatok egészen 2024. december 31-ig folyamatosan beadhatóak a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézet versenyére. 

2024. május 23. 21:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17