Megjelent az idei első szeptember 11. vírus

A következő napokban több is várható

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 6. 09:00
[fsimage 1 left] A számítógépes biztonsági cégek megtalálták az első olyan idei vírust, amelyet a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás sorozat évfordulójára készítettek a hackerek, de a szakértők szerint több is várható.
A W32/Neroma@MM és Worm/Icebut.A nevekkel illetett vírus e-mail levelek útján terjed a világhálón. Az antivírusszoftvereket fejlesztő cégek szerint az új vírust tartalmazó levelek általában a "Nice butt, baby!" üzenetet tartalmazzák, a levél témamegjelölése pedig az "It's near 911" szöveg.

A vírusprogram egy csatolt állományban található, amely .jpg kiterjesztést visel, így sokan azt hihetik, hogy a fájl egy fotót tartalmaz. A csatolt állomány valójában azonban egy futtatható fájl, amelynek megnyitásakor aktivizálódik a vírus, és megfertőzi a számítógépet.

A Neroma vírus veszélyes "töltettel" rendelkezik, mivel minden hónap 1-jén, 4-én, 8-án, 12-én, 16-án, 20-án, 24-én és 28-án fájlokat töröl le a megfertőzött számítógépről. A vírus aktivizálódása után kiolvassa a Microsoft Outlook levelezőlistájában szereplő összes e-mail címet, és továbbküldi önmagát.

A számítógépes biztonsági cégek egyelőre nem tartják különösebben veszélyesnek a szeptember 11-ei évfordulóra készített idei első vírust. "Az elővigyázatos felhasználók számára a vírus nem jelent különösebb veszélyt" - közölte a brit Sophos pénteken. A szakértők azonban hozzátették, hogy az elkövetkező napokban várhatóan több olyan vírus is meg fog jelenni a világhálón, amely a szeptember 11-ei terrortámodások évfordulójával próbálja rávenni a felhasználókat a csatolt állomány megnyitására.

A vírusirtó szoftverek készítői a Neroma alacsony veszélyességi osztálya ellenére is a vírusdefiníciós adatbázisok frissítésére figyelmeztetik a felhasználókat, mivel az esetleges fertőzés esetén a vírus fontos fájlokat törölhet le a számítógépről.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55