Novartis: k+f gyorsítás új Intel alapú hálózattal

forrás Prim Online, 2003. október 4. 09:19

A világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata, a Novartis k+f kapacitásának bővítését célzó ötéves terve stratégiai elemeként Intel Pentium 4 processzor meghajtású PC-s hálózati platformot vezetett be. A fejlesztés a vállalat azon törekvéseinek támogatása, hogy az új gyógyszerek minél gyorsabban eljussanak a betegekhez.
A Novartis hálózat a korábban kihasználatlan erőforrások hasznosítása révén több mint 5 terafloppal növeli a számítógépes teljesítményt. Ha ehhez hozzáadjuk a felfrissített PC-s platform termelékenység- és teljesítménynövelő hatását, a hálózat három év alatt 200 millió USA dollár nagyságrendű megtakarítást eredményez majd.

A Novartis idei tervei között szerepel az asztali számítógépek jelentős részének bővítése. Egyedül a Pharma kutatóvállalatnál 2700 számítógép a Pentium 4 processzoros platformra történő szabványosítását és a nagy teljesítményű hálózatra való csatlakoztatását végezték el. Ennek eredményeképpen jelentősen kiterjesztették a kutatások körét, és lehetővé vált nagyobb adatállományok precízebb vizsgálata, valamint a növekvő számú új gyógyszer célmolekula pontosabb meghatározása. Az új Intel platformmal azonos pontosság mellett csökken a számítások elvégzéséhez szükséges idő, s ez hatékonyabbá teszi és gyorsítja a Novartis kutatóinak újító munkáját, továbbá csökkenti annak költségeit – vagyis növeli a vállalat piaci versenyképességét.

Az emberi genom megfejtése nagymértékben befolyásolta a gyógyszerfelfedezést és a molekuláris célkeresést. Míg korábban 300 gyógyszerrel kezelhető célmolekula létezett, most 30 000 van belőlük. A kutatás középpontjába mára e célmolekulák viselkedésének megértése, illetve annak a vizsgálata került, hogy azok milyen molekulákkal létesíthetnek kötést. Mindez hatalmas lehetőségeket rejt olyan, rendkívüli pontossággal működő gyógyszerek kifejlesztésére, amelyek egyszerű tüneti kezelés helyett közvetlenül magát a betegséget gyógyítják.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50