Microsoft: SQL Server 2005, Visual Studio 2005 és BizTalk Server 2006

forrás Prim Online, 2005. november 16. 19:05
A Microsoft SQL Server 2005, a Visual Studio 2005 és a BizTalk Server 2006 múlt heti bejelentésével a Microsoft alkalmazásplatformjának új generációját indította útjára. A Visual Studio 2005 első ízben megjelenő Express változatai a programozással most ismerkedő hobbifejlesztők, egyetemisták kezébe is nagy teljesítményű, ugyanakkor könnyen kezelhető és hozzáférhető eszközöket adnak.
Az SQL Server 2005, a Visual Studio 2005 és a BizTalk Server 2006 együttes használatával a szervezetek minden eddiginél nagyobb üzleti értéket valósíthatnak meg. A Microsoft alkalmazásplatformjának új generációját alkotó termékek a különböző feladatkörökben dolgozó - szoftverfejlesztő és -tesztelő, rendszerépítő és más - informatikai szakemberek, valamint az üzleti döntéshozók eredményességét az egyéni és a csoportmunka terén egyaránt ugrásszerűen növelik. Ez annak köszönhető, hogy a termékek fejlesztése során a Microsoft a megszokottnál is kiterjedtebb és szorosabb együttműködést alakított ki ügyfeleivel és partnereivel, a végfelhasználókkal és a szervezetek vezetőivel. Az MSDN portálon keresztül több mint 8500 észrevétel és javaslat érkezett a készülő termékekre vonatkozóan, amelyek tesztelése folyamán nem kevesebb mint 18 000 javítást hajtottak végre a Microsoft fejlesztői.

Adatkezelés és -elemzés SQL Server 2005-tel


Az IT-szakembereknek, közöttük az adatbázis-adminisztrátoroknak úgy kell konfigurálniuk a gondjaikra bízott adatbázist, hogy az mindig rendelkezésre álljon, szervesen illeszkedjen a szervezet informatikai környezetébe és hatékonyan támogassa azokat az üzleti megoldásokat is, amelyek rá épülnek.

A Microsoft SQL nagy teljesítményű és megbízhatóságú, rugalmasan méretezhető relációs adatbázis-kezelője, az SQL Server 2005-ös verziója olyan üzletiintelligencia-funkciókkal - jelentéskészítő, adatelemző és -integráló képességekkel - gyarapodott, amelyek segítségével a szervezetek eredményesebben kezelhetik és értelmezhetik adataikat, és adatvezérelt megoldásaikat is könnyebben alakíthatják ki.

Az SQL Server 2005 olyan robusztus megbízhatóságú platformot biztosít, amelyre az IT-szakemberek üzletileg kritikus rendszereket építhetnek. A legmagasabb szintű rendelkezésreállás érdekében a Microsoft olyan képességekkel vértezte fel adatbázis-kezelőjének új verzióját, mint például a tükrözés és a fürtözés (Database Mirroring és Failover Clustering). Így ha az elsődleges szerver valamilyen problémával szembesül, és a rendszer a tartalékkiszolgálóra vált, a felhasználók továbbra is zavartalanul elérhetik az adatbázist, miközben az IT-szakemberek elhárítják és visszaállítják az első szervert. Az SQL Server 2005 másik funkciója, a Database Snapshots segítségével pedig az adminisztrátorok pillanatfelvételt készíthetnek az adatbázis-környezetről, így azon az adatvesztés kockázata nélkül végezhetnek változtatásokat. Probléma esetén a rögzített állapot bármikor pillanatok alatt visszaállítható teljes körű biztonsági mentés nélkül is. Az olyan alaptevékenységek elvégzéséhez, mint a biztonsági mentés és a rendszer-visszaállítás, az adatbázist eddig le kellett állítani. Az SQL Server 2005 Online Load funkciójának köszönhetően erre többé nincs szükség, ezeket a műveleteket az IT-szakemberek menet közben is végrehajthatják.

Az SQL Server Management Studio integrált felügyeleti eszköz az adatbázis-adminisztrátorok munkáját lényegesen könnyebbé és hatékonnyá teszi, mivel az SQL Server valamennyi szolgáltatásához egyetlen központi menedzsmentkörnyezetet teremt. Az adminisztrátoroknak így többé nem kell két-három különböző eszközhöz folyamodniuk az adatbázis-kiszolgáló különböző aspektusainak felügyeletekor. Az olyan további eszközök, mint a Database Tuning Advisor és az SQL Server Profiler pedig az adatbázis teljesítményének optimalizálásában és a felmerülő problémák gyors diagnosztizálásában segítenek. A Database Tuning Advisorral az adminisztrátorok például áttekinthetik az adatbázis beállításait, és az eszköz javaslatokat is ad ezek megváltoztatására a teljesítmény javítása érdekében.

A biztonság kulcsfontosságú az adatbázisok esetében. Az SQL Server 2005 alapbeállításai a Microsoft sok más termékéhez hasonlóan a legmagasabb szintű biztonságot szolgálják. Telepítésekor a legtöbb szolgáltatás kikapcsolt állapotban van, ezeket a felhasználók igényeiknek megfelelően maguk kapcsolhatják be. Ennek köszönhetően olyan konfigurációt alakíthatnak ki, amely a legtöbb adatbázistól eltérő lesz, lényegesen csökkentve a széles körű hacker támadások eredményességének esélyét.

A magas fokú rendelkezésre állás, a nagy teljesítmény és a biztonság az SQL Server 2005 által szolgáltatott adatokra támaszkodó üzleti döntéshozók számára is elsődleges szempont. Számukra a Microsoft adatbázis-kiszolgálójának új verziója integrált üzletiintelligencia-funkciókat nyújt, amelyek segítségével könnyen és gyorsan elérhetik a valós állapotot tükröző adatokat, így mindenkor gyors és megalapozott döntéseket hozhatnak.

Hagyomány szerint az üzleti döntéshozóknak a szervezet IT-osztályától kellett megrendelniük a jelentéseket, amelyekre így hosszabb-rövidebb ideig várni kényszerültek, és a riport közben elévülhetett. Az SQL Server 2005 Report Builder eszközével azonban a döntéshozók immár maguk is elkészíthetik a jelentéseket anélkül, hogy ehhez többet kellene tudniuk magáról az adatbázisról. A kiszolgáló Analysis Services szolgáltatása is rendelkezésükre áll, amely az adatok elemzésével nyert információt a vezetők számára értelmezhető formátumba önti a releváns üzleti dimenzióknak és mérőszámoknak megfelelően. A döntéshozók emellett olyan határértékeket is beállíthatnak, amelyek átlépésekor értesítést kapnak az aktuális értékekről, állapotokról és trendekről például a bevételek alakulását, a pénzügyi tervek teljesítését illetően.

Mivel a legtöbb szervezetben a vezetők több különböző, például CRM, ERP és más rendszerből, illetve forrásból, például a beszállítóktól, az ügyfelektől és hírportálokról nyert adatok és információk alapján hozzák meg döntéseiket, az SQL Server 2005 Integration Services szolgáltatásával ezek összegyűjthetők és áttekinthetőbbé tehetők.

Nagyobb egyéni és csoportos fejlesztői teljesítmény Visual Studio 2005-tel

A Visual Studio 2005 nagy teljesítményű és az igényekhez rugalmasan illeszkedő fejlesztőeszközöket ad a Windows alkalmazásokat készítő és a webfejlesztőknek, akár egyénileg, akár munkacsoport tagjaként tevékenykednek. A Visual Studio 2005 Express kiadása pedig új lehetőségeket teremt a programozással most ismerkedő egyetemisták és hobbifejlesztők számára is.

A Microsoft fejlesztőkörnyezetének új verziója nem egyetlen termék, hanem a különböző szerepkörökben dolgozó fejlesztők igényeihez illeszkedő eszközök készlete. Öt Express kiadásán - C#, Visual Basic, C++, J# és Visual Web Development - keresztül a nem hivatásszerűen fejlesztők is közelebbről megismerkedhetnek az egyes programnyelvekkel, illetve a programozás különböző típusaival. A Visual Studio Standard Edition a belépő szintet képviseli professzionális fejlesztők számára. Az öt Express kiadás valamennyi funkcióját egyesíti magában, és további eszközöket nyújt a kliens-szerver környezetben történő fejlesztéshez, a helyben, illetve a kiszolgálón futó alkalmazások készítéséhez.

Két további verzió a szintén egyénileg dolgozó, de jártasabb professzionális fejlesztőknek szól: a Visual Studio Professional a Windows- és a webfejlesztéshez, a Visual Studio Tools for Microsoft Office pedig az irodai alkalmazáscsomagra épülő fejlesztésekhez nyújt eszközkészletet. Végül a Visual Studio Team System a Visual Studio három különböző - Visual Studio Team Architect Edition, Visual Studio Team Developer Edition és Visual Studio Team Test Edition - változatát tartalmazza, amelyek a nagyvállalati környezetben különböző szerepkörökben dolgozó fejlesztők csoportmunkáját támogatják. A Visual Studio Team System életciklus-felügyeleti eszközeivel a szoftverfejlesztés által felölelt folyamatok kulcsfontosságú szakaszai egyszerűbben alakíthatók ki és automatizálhatók, ami biztosítja, hogy a munkában különböző minőségben részt vevő szakemberek mindig az együttműködéshez és az ellenőrzéshez szükséges betekintés birtokában legyenek.

A Visual Studio 2005 a Microsoft többi termékével való szoros integráció előnyét is nyújtja a fejlesztőknek és a szervezeteknek. A fejlesztők munkája így könnyebbé válik, és olyan alkalmazásokat készíthetnek, amelyek jobban illeszkednek az üzleti igényekhez és jobb felhasználói élményt nyújtanak. Ez a magas fokú integráció elsőként az SQL Server 2005-tel és a BizTalk Server 2006-tal valósult meg, amelyekbe a Microsoft beépítette a CLR (common language runtime) futtatókörnyezetet. Ennek köszönhetően a fejlesztők olyan széles körben használt programnyelveken is írhatnak műveleteket és folyamatokat a két termék számára, mint a C# és a Visual Basic, mivel ezek natív funkcióként fognak futni az SQL Serveren és a BizTalk Serveren. A Microsoft alkalmazásplatformja által nyújtott, mélyreható integráció előnyeit, az SQL Server 2005 és a BizTalk Server 2006 funkcionalitását kihasználva a fejlesztők ugyanilyen könnyen készíthetnek adatvezérelt alkalmazásokat is. Az üzletiintelligencia-, jelentéskészítő és folyamatvezérlő szolgáltatások alapjain olyan egyedi alkalmazásokat hozhatnak létre, amelyek segítségével a végfelhasználók még könnyebben és gyorsabban érhetik el, értékelhetik ki és kezelhetik üzleti adataikat.

Az eddigi gyakorlatból kitűnt, hogy a webfejlesztők egyre több időt töltenek olyan ma már széles körben elvárt funkciók kialakításával, mint például a honlapok látogatóinak regisztrálása, a testre szabott tartalom nyújtása. A Microsoft ezért a munka hatékonyságának növelése érdekében ezt a funkcionalitást - a csoportszabályok kontrolljaitól kezdve a biztonsági alrendszerig - beépítette a Visual Studio 2005-be. Így amikor a webfejlesztőnek ilyen szolgáltatást kell kialakítania valamely honlapon, a Visual Studio azt automatikusan elvégzi helyette, 50-70 százalékkal csökkentve a megírandó egyedi kód mennyiségét.

A Visual Studio 2005 bejelentésével párhuzamosan megjelenő, kezdő és hobbiprogramozóknak szánt, könnyen kezelhető Express kiadások teljes körű tervező, fejlesztő és tesztelő környezetet nyújtanak Windows- és webalkalmazások fejlesztéséhez. Ezek az eszközök a programozás öröméről szólnak, és azoknak készültek, akiket elsősorban nem a folyamat, hanem a végeredmény érdekel. Az Express kiadásokkal a felhasználók például indulókészletek sorozatát kapják készhez. Ezek olyan teljes, futtatásra kész mintaalkalmazások, amelyek eredeti formájukban is felhasználhatók vagy szabadon testre szabhatók. A Starter Kitek segítségével bárki elkészítheti saját honlapját, egy egyesület weboldalát, vagy például időbeosztás-kezelő alkalmazást készíthet családja, vállalkozása számára - mindehhez nem szükséges komoly programozóvá válnia.

Üzleti folyamatok valós idejű kezelése BizTalk Server 2006-tal


A BizTalk Server 2006 az üzleti felhasználók számára továbbfejlesztett bevezetési és felügyeleti eszközöket nyújt, lehetővé téve az integráció átfogó megközelítését, az üzleti folyamatok proaktív monitorozását és menedzselését.

A Business Activity Monitoring (BAM), amely a BizTalk Server korábbi, 2004-es verziójában jelent meg, jelentős továbbfejlesztésen ment keresztül. A BAM a teljesítmény kulcsfontosságú mutatóin keresztül segít láthatóvá tenni a szervezet eredményességének mindenkori állapotát és az üzleti folyamatokban lezajló eseményeket, amelyek kihatással vannak alakulására. A BAM mindezt az információt különféle felületeken képes megjeleníteni, beleértve az Excel táblákat és a BizTalk Server 2006 beépített portálját. A BizTalk Server 2006 emellett olyan eszközöket is tartalmaz, amelyekkel proaktív figyelmeztető üzenetek konfigurálhatók többek között az SQL Server Notification Services funkciójára támaszkodva. Ennek köszönhetően az ületi döntéshozók és az egyes üzleti folyamatok gazdái mindig értesítést kapnak, ha a rájuk bízott folyamatok átlépik a beállított határértékeket.

A vállalati megoldások fejlődése ellenére számos szervezet üzleti folyamataiban még ma is nagy szerepet játszik a manualitás, az alkalmazottak által betanult műveletek és lépések kézi végrehajtása a különböző alkalmazásokban. A BizTalk Server kulcsfontosságú képessége az üzleti folyamatok automatizálása, ami nemcsak a hatékonyságot növeli, hanem a hibázás lehetőségét is kizárja. A BizTalk Server ennek érdekében biztosítja a szervezetek által használt és üzleti folyamataik által érintett különböző rendszerek és alkalmazások közötti kommunikációt és integrációt. A BizTalk Server 2006-hoz a Microsoft kilenc új alkalmazásillesztőt vásárolt, amelyek magasabb szintű integrációt és együttműködést tesznek lehetővé az Oracle, a Siebel, a PeopleSoft és a J.D. Edwards alkalmazásokkal. Ezek az adapterek a BizTalk Server 2006 részeként állnak rendelkezésre a Microsoft által fejlesztett további alkalmazásillesztőkkel együtt, teljes körű integrációs megoldást nyújtva a szervezetek számára.
Kulcsszavak: Microsoft .Net fejlesztés

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50