Informatika-szakképzési célú együttműködés II.

MTI Sajtóadatbank, 2002. április 9. 08:30
Az informatikai szakképzés fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Szakképzési Intézet (NSZI), három szakmai érdekképviselet, valamint öt multinacionális cég magyarországi leányvállalata csütörtökön Budapesten.
A szerződést az országos szakképzésfejlesztéssel foglalkozó NSZI-n kívül az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), a Magyar Elektronikai és Infokommunikációs Szövetség (MEISZ), a Magyar Tartalomipari Szövetség (Matisz) képviselői, továbbá a Cisco Systems Hungary, a Microsoft Magyarország, a Novell Magyarország, az Oracle Hungary és a Sun Microsystems magyarországi cégeinek vezetői írták alá.

Béres István, az Oktatási Minisztérium kormánybiztosa sajtótájékoztatón kifejtette: az együttműködés lehetővé teszi a középfokú képzés során a naprakész ismeretek megszerzését, a szakmai gyakorlat megszerzését és az informatikai oktatás kiterjesztését a felnőttképzésre.

- A számítástechnikai képzést legalább olyan szintre kell emelni, ami a kis- és középvállalkozások fejlődéséhez szükséges ismeretanyag megszerzéséhez elegendő - mondta a kormánybiztos.

Béres István a megállapodástól azt várja, hogy a képzés tartson lépést a dinamikusan fejlődő, épp ezért gyorsan elavuló technológiájú infokommunikációs ágazattal és ezáltal egyre többen sajátítsák el a legújabb ismereteket.

Reményét fejezte ki, hogy az együttműködés az elkövetkező hónapokban további vállalatokkal bővül. Köpeczi Bócz Tamás, az NSZI főigazgatója szerint az informatikai képzés fejlődésével elkerülhetővé válik az a Németországban már tapasztalható jelenség, hogy az informatikai ismeretekkel rendelkező munkaerő hiánya miatt más országokból kell a szakembereket pótolni.

Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója az ország versenyképességének kulcsfontosságú tényezőjét látja a számítástechnika oktatásában. Az üzleti szféra képzésben vállalt túlzott szerepvállalását azonban veszélyesnek tartja, ami az ügyvezető igazgató szerint a diákok fogyasztóvá válásához vezethet.

Reszler Ákos, az IVSZ elnöke elmondta: a naprakész ismereteket adó képzés mellett lehetővé kellene tenni a gépírás kötelező középfokú oktatását is.

Mlinarics József, a MATISZ elnöke a digitális tartalom oktatáson belüli szerepére hívta fel a figyelmet. Véleménye alapján ha a szórakoztatóiparban érdekesen tálalható a digitális tartalom, akkor az a képzésben is jelentős hatékonyságjavuláshoz vezetne. Példaként a multimédiás megoldásokat említette.

Budafoki Róbert, a Cisco Systems Hungary country managere az informatikai oktatás színvonalának emelését az internetes tananyagok bevonásával látja megoldhatónak, amelyet 1997 óta különböző képzési programjaikban már alkalmaznak.

Vityi Péter, az oktatást kedvező árfekvésű szoftverekkel támogató Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója a tanárok továbbképzését, Keresztesi János, a számítástechnikai laborokat adományozó Sun Microsystems Magyarország ügyvezető igazgatója pedig az internetes programnyelvek tanítását szorgalmazza elsősorban.

Nagy Kálmán, az Oracle Hungary oktatási tanácsadója a cégek tanácsadói tevékenységére helyezné a hangsúlyt a számítástechnikai képzésben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50