GDPR kulcsszót tartalmazó cikkek

Találatok a következő kulcsszóra: GDPR

Ki felel a vállalatok kiberbiztonságáért és adatvédeleméért?

Ha meghalljuk a GDPR mozaikszót, az üzleti szférában ma már jó eséllyel mindenki tudja, hogy mit jelent. A vállalatvezetőknek és az informatikai szakembereknek pedig óriási összegek lebegnek a szemük előtt, ha a cégeket fenyegető bírságokra gondolnak. A koronavírus-járvány következtében még nagyobb jelentősége lett az általános adatvédelmi rendelet betartásának, hiszen az otthoni munkavégzés elterjedésével több és többféle kiberbiztonsági kihívással nézünk szembe, mint korábban. 

2021. március 4. 11:01

Táppénzigénylés e-mailben?!

Természetesen lehet elektronikus levélben is, de ilyen esetekben adatvédelmi és IT biztonsági vizsgálatot kell végezni, mert bekerül az informatikai rendszerbe. Oda, ahol eddig nem kezelhettük. – kezdte Sándor Zsolt András a Gill & Murry adatvédelmi szakértője

Kulcsszavak: GDPR IT biztonság
2021. január 6. 16:25

A felsőoktatási törvény adatkezelési és GDPR következményei

A szeptember óta eltelt időben kicsit tisztult a kép, hogy milyen adatokat kell kezelni a felsőoktatóknak.

Kulcsszavak: adatkezelés GDPR
2020. november 13. 12:20

Az ÖN cége „Biztonságos GDPR alvállalkozó”?

Európában a nemzeti adatvédelmi hatóságok folyamatosan közlik a kisebb nagyobb adatvédelmi bírságaikat. Az alábbi néhány példában is látszik, hogy egy-egy bírság magyar szemmel igen jelentős méretű.

2020. október 28. 16:13

GDPR felkészültség ellenőrzési lehetőségek

"Több szakmai hírportál is rendszeresen tudósít, hogy milyen büntetések látnak napvilágot Európa szerte. Mindemellett sok olyan eset van mely büntetéssel végződik de nem kap publicitást. Eltelt több mint 2,5 év a GDPR bevetése óta, de sok szervezet hozzá sem nyúlt a GDPR dokumentumaihoz". – kezdte Sándor Zsolt András a Gill & Murry adatvédelmi szakértője.

2020. október 4. 17:48

Covid-19 második hullám – Információbiztonsági kérdései

A jelenlegi trendek alapján nem nehéz megjósolni, hogy a vírus második hullámában szintén sokan fognak távolról munkát végezni, adatot kezelni, hozzáférni az informatikai rendszerekhez.

2020. szeptember 4. 11:10

Egészségügyi nyilatkozatok GDPR kompatibilis kezelése a COVID-19 okozta vírus helyzetben

Magyar proptech vállalat kínál egyszerű és GDPR kompatibilis megoldást a vírus helyzetben szükségessé vált adatok és nyilatkozatok kezelésére. A dolgozói- és vendég érkeztetést digitalizáló TabLog egyszerű megoldást kínál azoknak a vállalatoknak, akik irodáit és telephelyeit rendszeresen vagy eseti jelleggel látogató munkatársak és partnerek beléptetését nyilatkozatokhoz, vagy egészségügyi adatszolgáltatáshoz kötik. 

2020. szeptember 2. 18:13

Magán és céges e-mail kezelése a NAIH szerint – avagy tanuljunk mások hibáiból

"Született egy NAIH határozat a munkahelyi és a magán e-mail kezelésről. Az információbiztonságban már évek óta küzdünk a levéltitok- magántitok, a céges adatok és az üzleti titok védelméért a céges e-mail fiók kezelése miatt. A GDPR sok szempontból rendet csinált, majd a Munka törvénykönyvének 11/A paragrafusának GDPR miatti megváltoztatása tovább tisztázta a helyzetet. Azonban sokan még ma sem ezen elvek mentén kezelik a céges e-mail fiókokat" – mondta Sándor Zsolt András a Gill & Murry Adatvédelmi szakértő partnere.

2020. július 16. 10:45

2-3 millióba kerül, de ha nincs 100 000 000 Ft bírságot lehet érte kapni. Mi az?

Az első olyan büntetés született meg amely a GDPR 32. cikkére hivatkozva az információbiztonság kockázatokkal arányos szervezési és technikai védekezését írja elő az adatkezelőnek.

Kulcsszavak: GDPR
2020. június 23. 16:26

Rekord nagyságú adatvédelmi bírság a GDPR megsértése miatt Magyarországon

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság („NAIH”) a napokban nyilvánosságra hozott határozatában 100 millió forintos bírságot szabott ki a DIGI-re, amely a GDPR hatályba lépése óta a legnagyobb adatvédelmi bírság Magyarországon. 

2020. június 18. 09:25

Mit tudnak rólunk az okosautók?

Az autóipar technológiai fejlődésével egyre többen használnak internetre kapcsolt autókat a világ minden táján, a statisztikák szerint 2023-ra 76 millió új okosautó lesz forgalomban. Ezek a járművek rengeteg hasznos adatot gyűjtenek saját műszaki állapotukról és a sofőrök vezetési szokásairól, amelyeket a gyártók például későbbi termékfejlesztésekhez használnak fel, hogy kényelmesebbek, fenntarthatóbbak és biztonságosabbak legyenek az autók, illetve a közlekedés. Az adatok egy része azonban személyes információ is egyben, amivel az autóhasználók sokszor nincsenek is tisztában. Vajon tudjuk, hogy pontosan milyen információkat rögzítenek az okosautók és mi történik aztán ezekkel? Többek között ezeket a kérdéseket járja körül a GDPR bevezetésének második évfordulója kapcsán a flottakezelésben piacvezető LeasePlan, amely legújabb Mobility Monitor felmérésében a kapcsolódó aggodalmakkal is foglalkozik.

2020. június 3. 17:48

Visszatérés az irodába – újabb kihívások a GDPR területén!

Elkezdőik a nyitás a kijárási korlátozásokat követően és ezzel együtt a munkavállalók irodai jelenléte is megnő. – kezdte Sándor Zsolt András a Gill & Murry adatvédelmi szakértője – A legtöbb szervezet valamilyen váltott időszakos irodai jelenlétet vezet be, hogy egyszerre csak a munkavállaló 30%-50%-a tartózkodjon az irodában. Több feladatot is jelent a irodai munkarendbe történő visszatérés. Az időbeosztás nyilvántartása és adminisztrációja, amennyiben eltér a normál ügymenettől érinti a személyes adatkezelést. Felül kell vizsgálni az adatkezelési folyamatot és kapcsolódó tájékoztatást. Amennyiben az adatok nem képzik a bérszámfejtés alapját akkor ezt az adatot csak a szükséges ideig szabad tárolni – jellemzően egy hónapig amíg az adott időszakban ellenőrizhető, hogy ki hány százalékát töltötte home office-ban és hány százalékát az irodában a munkaidejéből.

2020. május 31. 10:24

Hogyan változtatta meg a GDPR a vállalatok működését?

A vállalatok többsége keményen dolgozott azon, hogy kellően felkészüljön a GDPR 2018-as bevezetésére. Az elmúlt négy évben kibővültek a jogi osztályok, az adatvédelmi tisztviselők száma pedig elképesztő ütemben, 700 százalék fölé emelkedett. Bár az európai általános adatvédelmi rendelet a C-szintű vezetők, valamint a felhasználók figyelmét egyaránt felhívta az adat- és hálózatbiztonság fontosságára, a technológia és a kibertámadások állandóan változó jellege miatt a szervezetek egy pillanatra sem dőlhetnek hátra. 

2020. május 25. 19:13

Kollégák ellenőrzése otthoni munkavégzés alatt

A személyes kontroll hiányában több lehetőség is adódik – kezdte Sándor Zsolt András a Gill & Murry adatvédelmi szakértője – mely munkahelyi kultúrától függően más-más eredményt, támogatást vagy ellenállást okoz a kollégákban.

2020. április 29. 10:38

Koronavírus, információbiztonság, GDPR!

A kialakult helyzetben sok szervezet otthoni munkavégzést javasol vagy ír elő a munkatársai számára. A vis major helyzet miatt a működés fenntarthatósága érdekében kénytelenek vagyunk a biztonsági elveinket félretéve megengedi az otthoni munkavégzést.

2020. április 7. 12:57

Névjegykártya kezelés és a GDPR

Szinte minden gazdasági szervezet, de még a hivatalok és intézmények is készítettnek névjegykártyát alkalmazottiak számára. Sok esetben nem csak az alkalmazottak, de az alvállalkozók is a fővállalkozó névjegykártyájával látják el tevekénységüket és ez a sok névjegykártya design mind ott lapul a grafikusok és a nyomdák rendszereiben.

2020. március 12. 11:39

Veszélybe kerülhetnek személyes adataink a koronavírus miatt?

A vállalkozások Magyarországon is sorra vezetnek be intézkedéseket a koronavírus járvány megelőzése és enyhítése érdekében. A protokollok kialakításánál azonban kulcsfontosságú a kapcsolódó adatkezelési feladatok átgondolása a személyes jellegű információk biztonsága érdekében - hívja fel a figyelmet Vári Csaba, a Baker McKenzie adatvédelmi csoportjának vezetője. Az adatkezelők megfelelő tájékoztatást kötelesek nyújtani az érintettek számára, ideértve a jogaikkal kapcsolatos felvilágosítást is.

2020. március 9. 17:03

Milliókba kerülhet a szabálytalan kamerás megfigyelés

Akár több millió forintos bírságra is számíthatnak azok a videós megfigyelőrendszereket alkalmazó cégek és intézmények, amelyek nem ügyelnek a személyes adatok megfelelő kezelésére. Az idei évtől új uniós iránymutatás segíti a magyar jogalkalmazókat a vonatkozó jogszabályok értelmezésében és alkalmazásában – hívja fel a figyelmet a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda.

2020. március 5. 10:33

A GDPR millió dolláros kérdése: mit is kell megvédeni?

A GDPR elsősorban értünk van, személyes adatainak védelmére hozták létre. Sokszor mégis felesleges tehernek tűnik. Magánemberként gyakran bosszúságnak érezzük, ha a sokadik hozzájárulást kell megadnunk az adataink kezeléséhez. Vállalati döntéshozóként vagy informatikai szakemberként pedig ennél jóval több feladatot ró ránk, hogy ezeket az érzékeny információkat valóban megfelelően kezeljük, hiszen a szabályozás rendszerint óriási mennyiségű adatot érint. A Micro Focus tapasztalata szerint számottevő könnyítést jelent, ha fájlelemző szoftver segítségével mérjük fel, pontosan mely adatainkra vonatkozik a szabályozás, és ezek hol találhatók a cég rendszereiben. 

2020. február 20. 15:54

Az e-mail használat a munkahelyen és a GDPR!

A legtöbb szervezet a mindennapi munka során az üzleti kapcsolattartásra elektronikus levelezést használ és ennek érdekében a munkatársak számára céges domain alatt postafiókot hoz létre.

2020. február 17. 10:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

A koronavírus-válság jelentős változásokat hozott a bankszektornak a 2020-as évben: bevezették a hiteltörlesztési moratóriumot, megsokszorozódtak a hitelprogramok, valamint az új helyzet következtében a digitalizáció is felgyorsult.

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

Az oltóanyagok létfontosságú lépést jelentenek a világ koronavírus-járvány elleni küzdelmében, ugyanakkor mindez visszaélésekre is lehetőséget ad a csalók és álhírterjesztők számára. Az IT biztonsági megoldásokat fejlesztő ESET bemutatja a leggyakoribb, vakcinával kapcsolatos jellemző átveréseket, amellyel megpróbálnak hozzáférni a személyes adatainkhoz vagy a pénztárcánkhoz. 

2021. április 19. 14:58